Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post autor: Mentor » 08 gru 2011, 14:46

krzychu212 pisze:W obronie stawiałbym jednak na parę Pique Masche, Carles nie gra za dużo w tym sezonie i choć chciałbym, żeby to on zagrał to jednak myślę, że Pep postawi zestaw środkowych j.w. Na bokach tradycyjnie Alves i Abidal. Pomoc z zeszłego sezonu, czyli Busi, Xavi i Iniesta. A wyżej Messi, Cesc i Villa. Wtedy Messi i Cesc pomagają Xaviemu i Andresowi w rozegraniu i zawsze ktoś może z nich wchodzić w pole karne, bądź wypuścić w bój Villę. Może też zagra Alexis zamiast Davida/Cesca. Ciężko powiedzieć.
Jak dla mnie Puyol musi grać. Nie gra dużo w tym sezonie, ale statystyka porażek Barcelony bez Puyola mówi wszystko. To nie jest przypadek, że tracimy punkty kiedy Carles nie gra. Pique jest na dodatek zwyczajnie słabiej dysponowany i nie przekonuje mnie swoją grą. Także mam nadzieję, że zobaczymy środek Puyol - Mascherano choć nie zdziwiłbym się gdyby rzeczywiście zagrał Pique.
Zgadzam się z zestawieniem pomocy Busquets - Xavi - Iniesta, ale w ataku wolałbym zobaczyć trójkę Villa - Messi - Sanchez przy czym Messi mógłby wyjść też na prawej a Villa na środku. Oczywiście nie do końca przekonuje mnie dyspozycja El Guaje także równie dobrze można wystawić od początku Cesca jako fałszywego napastnika albo zagrać z Iniestą na boku ataku. Opcji jest sporo.

Albo Cuenca w pierwszym :P

Generalnie spodziewam się wyrównanego meczu, Real może się wydawać lekkim faworytem, ale nie przesadzałbym też z tym. Nasze potknięcia na wyjazdach nie mają znaczenia w perspektywie Gran Derby. Ten mecz to oddzielna historia, forma na ten okres miała być dobra i nawet jeżeli nie jest idealna to musi być wystarczająca. Kontuzje trochę nas prześladują w tym sezonie, ale akurat na sobotę braków praktycznie nie ma. Wyjątkowo trudno jest przewidzieć jakim składem wyjdziemy (tzn. jest kilku pewniaków, ale i kilka niewiadomych), ale nie wierzę, że zagramy trójką z tyłu. Rzekłbym, że możemy tak zagrać z każdym z wyjątkiem Realu.

Uważam, że Real zagra 'normalnie' tzn. tak jak do tej pory grywał w tym sezonie i nie będzie jakiegoś szczególnie defensywnego ustawienia. Są w formie, od dawna nie byli tak blisko Barcelony jeśli chodzi o jakość gry, mają komfortową sytuację w tabeli i grają na Santiago Bernabeu. To może być mecz podobny do tych z Superpucharu przy czym obydwa zespoły są teraz w lepszej formie.

Wróć do „Hiszpania”