1. Najlepszy piłkarz Bundesligi(3 propozycje):
1. Bastian Schweinsteiger - wybrałem pomocnika Bayernu bo mimo braku Mistrzostwa to jednak chłopak jest sercem Bayernu i mimo słabej postawy w zeszłym sezonie to jednak nie zawodził.W tym doznał kontuzji, ale właśnie do momentu kontuzji Niemca Bayern grał jedną z lepszych piłek w Europie.Nr 1 w Niemczech.
2. Mats Hummels - zdecydowanie najlepszy obrońca BL, zdecydowanie jedna z gwiazd ligi, jeden z lepszych zawodników obrońców w Europie.Dysponuje dobrą szybkością, świetnie czyta grę oraz jak na obrońcę ma dobrą technikę, ponadto strzelić głową też potrafi, lider tej formacji w ekipie Mistrzów Niemiec.
3. Mario Gomez - trzeci Niemiec w zestawieniu, nie piszę tutaj o nim dużo bo bronią go bramki, niesamowita maszynka do strzelania bramek, w 2011 16 bramek w samej lidze, do tego LM, DFB - czego chcieć więcej od tego piłkarza ?
2. Jedenastka roku Bundesligi
Bramkarz(3) -
1. Neuer - uwielbiam kolesia, jest świetny.Kasa wydana na niego na pewno nie jest za duża, jest wart tych pieniędzy.Mogę nawet zaryzyować stwierdzenie, że nie ma lepszego golkipera w Europie, total numer one.
2.Leno - możecie się dziwić czemu nie ma w zestawieniu Wiedenfellera, ale stawiam na młodzież w swoim rankingu i dlatego wybrałem młodego z Bayeru - co prawda zaliczył dopiero rundę w BL, ale gra bardzo dojrzale i nie można przejść obok takiego piłkarza obojętnie bo nie od tak się wyrzuca ze składu Adlera, który bądź co bądź aspiruje do gry w kadrze.Nie wiem jak wygląda jego sprawa z klubami, ale jeśli wróci do Stuttgartu to Vfb będzie mieć bramkarza na lata, a nie szrot jaki mają teraz.
3. Ter Stegen - to raczej z sentymentu do gościa, imponuje mi - zdarzają mu się błędy, owszem, ale i tak wypada bardzo dobrze, w tym samym wieku co Leno, przede wszystkim podoba mi się pewność jaką ma na boisku, nie boi się podejmować odważnych decyzji.
Lewy obrońca(3)
1. Lahm - niezmienny, stały, ustabilizowany poziom, zawsze nie schodzi poniżej pewnego pułapu.Nie wiem co więcej dodać, bardzo lubię tego zawodnika.
2. Schmelzer - może dlatego, że nie pałam miłością do BVB jest na drugim miejscu, ale ze względu na to też, że jest to przykład obrońcy-terrorysty.Nigdy nie można być pewny czy się nie pomyli i pójdzie kontra, często biegnie na pałe i jeszcze gorzej wrzuci.Taki trochę jeździec bez głowy, wg mnie pewnego poziomu [ Lahma ] nie przeskoczy.Dobry na BL.
3. Christian Schulz - miałem dylemat między nim a Kadlecem,ale wybrałem obrońcę Hannoveru, a to chyba bardziej przez sukces jaki osiągnęli.Wybór ze względu na to, że stały poziom prezentuje cały rok, pewny punkt ekipy Slomki.
Prawy obrońca(3)
1. Piszczek - numer jeden w Niemczech, wygląda jakby nie był z Polski, tj. pewny, zdecydowany, dobrze przygotowany wydolnościowo, kondycyjnie, bardzo skuteczny.Znacznie lepsze skrzydło stworzyli z Goetze/Kubą aniżeli Schmelzer z kibicem.
2. -
3. Andres Beck - na trzecim miejscu bo na drugim to trochę za dużo dla niego, stały poziom kapitana Hoffe, nie gra jakoś zajebiście, ale przystosował się do warunków BL i jakoś sobie radzi, z racji tego, że posucha po tej stronie w BL to ciężko mi znaleźć kogoś lepszego niż blondwłosego Niemca.
Środkowy obrońca(3)
1. Hummels - uzasadnienie w pierwszej kategorii się znajduje.
2. Howedes - podoba mi się ten obrońca, raczej często ustawiany na boku obrony, ale ja go pamiętam zawsze z gry na stoperze, równie zdolny, ale trochę słabszy od Matsa.
3. Dante - mimo, że Gladbach tracił sporo bramek w poprzednim sezonie to Dante też trochę strzelał i wydawał się najfajniejszym zawodnikiem ekipy Frontzka, przyszedł Favre i zrobił coś z Brazylijczykiem, który w tym sezonie gra kapitalnie przy Stranzlu.
Środkowy obrońca(3)
1. Subotic - partner Hummelsa w BVB, równie dobry, ale jednak ustępuje umiejętnościami Niemcowi niemniej razem dobrze grają i trzymają defensywę w ryzach dzięki czemu przegrali tak mało spotkań.
2. Pogatez - dobrze zrobił mu powrót do Niemiec bo rządzi formacją defensywną w Hannoverze, bardzo solidny gość.
3. Stranz - to raczej z sympatii, bodajże od tej rundy gra w południowych Niemczech, długo leczył kontuzje, ale lubię takich twardych stoperów, sporo wniósł do gry Borussii.
Def. pomocnik(3)
1. Nuri Sahin - można mieć tylko pretensje o to, że chyba każdego karnego dla BVB zjebał
2. Luis Gustawo - już nie pamiętam, ale od tego sezonu w Monachium, ale w Hoffe równie świetnie grał, podoba mi się przede wszystkim jego opanowanie w grze oraz spokojne granie, nie podpala się, wywiązuje się ze swoich zadań.
3. Gundogan - źle napisałem zapewne, ale wiadomo o kogo chodzi, nie jest to wyróżnienie za grę w BVB, ale w Norymberdze, grał tam bardzo fajnie, a miał pod sobą równie młodych graczy, którzy zrobili fajny wynik, bardzo fajna postać w Bundeslidze, na teraz wydaje się, że się zatrzymał, ja trzymam kciuku aby sprostał oczekiwaniom.
Środkowy pomocnik(3)
1. Holtby - zakwalifikuję go tutaj, nie wiem czy dobrze, ale Pan Asysta zasługuje na to wyróżnienie, w Mainz robił asysty co chwilę, w S04 robi to też, na prawdę bardzo pożyteczny chłopak.
2. Kuzmanovic - gra w środku pola, zawsze można powiedzieć, że jest niewidoczny, ale jak patrzysz na strzelców to tu nagle Serb wyskakuje, dobry strzał z dystansu, stały fragment gry, nie raz w poprzednim sezonie ratował punkt(y) drużynie z miasta Mercedesa.
3. Salihovic - taki trochę z musu typ, dobry technicznie choć trochę wolny w swoich ruchach niemniej dołożyć gola z wolnego potrafi.
Of. pomocnik(3)
1. Renato Augusto - nie miałem pomysłu w tej kategorii to tak trochę wymyślam przypominając sobie poprzedni rok.Augusto w tym roku całkiem dobra forma, poprzedni sezon raczej trochę lepszy, w tym tylko parę meczy zagrał.
2. Kagawa - do kontuzji świetnie, po kontuzji równia pochyła, nie podoba mi się jego gra, ale wyróżnienie należy mu się jak psu buda.
3. Ekici - za występny w FCN, w Werderze już tak nie błyszczy, ale to w ekipie Heckinga zrobił ogromny progres.
Lewo Skrzydłowy/pomocnik(3)
1. Ribery - czasem mu do głowy odjebie, ale nie zmienia to faktu, że jest genialnym piłkarzem, robi z piłką co chce, dograć i strzelić potrafi, drybluje na luzie.
2. Kibol - nie lubię go, ale wychodziło mu granie w BVB, co prawda jest mocno drewniany, ale trafiła mu się runda życia i Grosskreutz strzelił kilka bramek.
3. Draxler - totalny młodziak z Schalke, świetnie wprowadzany do zespołu, będą z niego ludzie.
Prawo Skrzydłowy/pomocnik(3)
1. Robben - wkurwiają jego kontuzje, ale w klasyfikacji kanadyjskiej ma ponad punkt na mecz to znaczy, że w każdym meczu robi coś pożytecznego do zespołu, świetny piłkarz.
2. Gotze - nareszcie młody Niemiec, kapitalny techniczne, tak bajkowej techniki to widziałem rzadko, w tym wieku tak wiele od niego zależy w Borussii, będzie wielki za kilka lat.
3. -
Napastnik(4) :
1. Gomez - pierwszy wpis mówi wszystko i Niemcu.
2. Podolski - piłkarz klasa, gra w tak zjebanym zespole, ale i tak mu nie przeszkadza to żeby ratować dupe Kolonii,
3. Abdealoue - uwielbiam kolesia, średniak z BL, który wywiązuje się ze swojej roli bardzo dobrze, niewygodny dla obrońców, super transfer przed poprzednim sezonem Slomki.
4.Barrios - dzięki Niemu BVB może cieszyć się z Mistrzostwa, jego gole dawały często zwycięstwa, szkoda, że ten sezon taki fatalny.
Pizzaro sorry !
3. Najlepszy piłkarz Bundesligi under 21(3):
1. Gotze - nie dość, że jeden z najlepszych piłkarzy BL to i też taki młody.
2. Kroos - jeszcze da rade w tej kategorii choć wie, że w Monachium nie daje tego czego oczekują kibice, musi się obudzić i pokazać pełnie swego talentu.
3. Draxler - obiecujący.
4. Jedenastka Bundesligi under 21:
Leno
Funk Kirchhof Vestergaard* Papadopoulos
Alaba - Rudy
Kroos
Gotze Draxler
Lassoga
* Vestergarda wsadziłem bo nie było kogo, ale na prawdę ciężko znaleźć stopera u21.
5. Najlepszy menadżer Bundesligi 2011(3)
1. Klopp - Mistrzostwo Niemiec w takim stylu mówi samo za siebie.
2. Jupp - przede wszystkim za pracę w Leverkusen, do Bayernu nie dostał się za byle co.
3. Slomka - świetna praca z H96, główny architekt sukcesów.
6. Najlepszy mecz 2011 roku Bundesligi(3)
Nie chcę mi się szukać teraz na prawdę w głowie, ale jedyny mecz jaki mi przychodzi do głowy to zwycięstwo BVB na AA w poprzednim sezonie 3:1.
7. Bramka roku Bundesligi 2011 MILE WIDZIANY LINK np. do youtube DO BRAMEK(3)
Przemyślę sprawę i jutro wrzucę linki.
Jebałem się prawie 1,5 h z tym opisem - całkowicie jest subiektywny.