Re: Poradnik kulinarny

Awatar użytkownika
mzatlanta
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 7

Re: Poradnik kulinarny

Post autor: mzatlanta » 28 gru 2011, 4:26

Salatka Swiateczna (ja ja robie na wszelkie mozliwe swieta :) ) z awokado:

Skladniki: Awokado (co do ilosci, to zalezy kto na ile osob robi, ja na 2 osoby z malym apetytem robie z dwoch duzych owocow awokado i na dwa razy wystarcza- pozostale skladniki podaje na ta sama ilosc, dla czterech osob byloby więc dwa razy tyle skladnikow etc.) a więc 2 srednie, puszka kukurydzy (ja lubie Bonduelle), ogorki kiszone- tak okolo 30 deko na ta ilosc, zalezy, na ile kwasne kto lubi. Szynka lub poledwica pieczona (nie gotowana, dlatego wszelkie szynki gotowane i poledwica sopocka odpadaja)- u mnie to się nazywa Poledwica Tradycyjna :wink: 10 deko. Dwie torebki ryzu- najlepszy mieszany dziki z parboiled, specyficzny smak ma. Majonez- ilosc jak kto lubi, mi wystarcza, jak juz pisalam, na 4 porcje jeden maly- chyba ma 225 ml. Oprócz awokado glownym skladnikiem tej salatki- choc wymieniam go na koncu :D są orzeszki pinii. Caly numer w tym, zeby je jeszcze podsmazyc na patelni i dodac do salatki- nie za dużo, pol malego opakowania wystarcza. Pinie są jak dla mnie dość drogie (ale warto je dodac- efekt genialny), więc czasem daje w zastepstwie gotowy smazony i solony slonecznik (jego już podsmazac nie trzeba).

Wykonanie: Wszystkie skladniki po prostu wymieszac ze soba :wink: Awokado kroimy w drobna kostke, ogorki tez, ryz gotujemy na poltwardo, szynke rwiemy, dodajemy kukurydze i pinie/ slonecznik, na koniec majonez i wsio :wink: Przyprawy zadne nie są potrzebne można dodac soli, pieprzu nie polecam, bo caly sekret w tym, ze salatka ma być lekko mdla (awokado i pinie) a jednoczesnie kwaskowata od ogorkow... Aha, awokado musi być miekkie i dojrzale!

Oczywiscie można poszalec (wedle inwencji i gustu :P ) i dodac jeszcze inne skladniki, kiedys do tej wersji, ktora podaje dodawalam gotowana zielona soczewice. Istnieje inna wersja tej salatki, zamiast szynki idzie do niej kurczak pieczony lub wedzony, albo wersja zamiast miesa z paluszkami surimi, które trzeba przed dodaniem obsmazyc i dodac troche przyprawy chinskiej lub wegety czy czegoś.
Smacznego.

Wróć do „Hyde Park”