Re: Temat historyczny

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Re: Temat historyczny

Post autor: franz » 14 sty 2012, 13:25

piotrcies pisze:Historią polski powinno się lepiej zajmować w szkole.
No właśnie.

Jakie jest stanowisko naszego państwa, władzy, ministerstwa edukacji w tej fundamentalne dla wszystkich cywilizowanych narodów na świecie kwestii, czy tak jak wszędzie młodzi obywatele dokładnie i rzetelnie dowiadują się jaka jest geneza obecnej rzeczywistości, czy wiedza skąd pochodzą, kim sa, jakie dawniej były ich losy?
W Polsce od lat postępuje powszechne zidiocenie, tępota, ignorancja. Nie chodzi mi tylko o wiedzę historyczna. Zwłaszcza za rządów naszej ukochanej PO i słońca Peru szczególnie dużo zrobiona na rzecz pozbawiania młodych pokoleń elementarnej wiedzy i historycznej świadomości w tym zakresie. Ciągle nieudane reformy, zamieszanie, chaos i ostatnie radykalne obcięcie programu historii w szkołach, grzebanie przy maturach z historii – to może nawet wyglądać na świadome działania. Oczywiście nikomu nic nie imputuje…

Tym bardziej, ze mamy merytoryczne, obiektywne, apolityczne i niezależne media, które zawsze stoją na straży prawdy i faktów. Patrzą władzy na ręce…

Tak :roll:

Debilne serialne, kretyńskie „showy”, promowanie głupców, grafomanów i ignorantów, otępiali i sprzedajni idole, którzy zjedli by gowno - żeby być w telewizji, zmanipulowana informacje, przekłamania, pokazywanie lodówki w MTV Cribs, plugawe periodyki, epatowanie wulgarnością i dewiacjami, nachalne promowanie ogłupiającej i przerażającej intelektualnie „kultury” celebrytow. Wszystko na sprzedaż – za tzw. sławę i 5 minut, niektórzy oddali by dusze nawet. Hipokryzja. Emocje rodem z tabloidow. Jak by to powiedział Ciechowski… galopująca prostytucja. Fałszywe gęby - medialny eskapizm. Galerie handlowe, zabieranie resztek wolności, kamery, inwigilacja, oczywiście dla naszego bezpieczeństwa i tylko bez trudnych pytań, no. Nie ma Boga - jest fejbuk. Mam w to wszystko wyjebane, ale coraz więcej ludzi ulega temu pędowi. Mam serce, mam rozum, dusze – nie plastik i popcorn, wiec nie mogę się z tym pogodzić.

To paradoks, ze w tym kraju absolutnie podstawowa wiedze i fundamentalne wartości, bezczelnie zasłania się mówiąc bez ogródek… gownem, a co na to państwo , władza, politycy? Jeszcze, to wspiera i w ramach intelektualnej kontry, hojnie dotuje młodych akolitów towarzysza Uljanowa, zajaranych totalitarna ideologia, rewolucja kulturalna w Chinach i bezwzględnymi mordercami z Rote Armee Fraktion.

Na szczęście sa ludzie, którzy biorą swój los w swoje ręce. Ograniczanie wolności i masowa głupotę, trudno im zignorować. Nie boja się nazywać rzeczy po imieniu.
Dziwne jest to, ze spora cześć tej grupy to tzw. kibole. Tak, tak. Prostacy, bandyci, pijacy, złodzieje.

W tym tkwi też odpowiedź na pytanie… dlaczego establishment, az tak bardzo nienawidzi kibiców.

Gniazdowy Legii spycha z czołówek gazet i telewizyjnych dzienników najważniejszych polityków tego kraju i świata. Wydarzenia w kibicowskim światku sa ważniejsze od huraganu, kryzysu, powodzi – wszystko, żeby nam dosrać. Nienawidzą nas.

Oni nie chcą promować swojej własnej wersji historii, bo historia naszej ojczyzny jest az nader oczywista. Oni chcą ta historie zakneblować, zabetonować.
My się nie damy. Każda patriotyczna oprawa, akcja, vlepka, czy 18-letni dzieciak z osiedla przekonany, ze glosowanie na Paliglupa to debilizm i ze sa wartości wyższe niż legalne palenie. To wszystko małe kroki, ale zdeterminowane i świadome.

Kiedyś wygramy :)

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”