42 tomy - Dragon Ball
52 tomy - Naruto
9 tomów - One Piece
15 tomów - Bleach
12 tomów - Death Note
8 tomów - Slayers
2 tomy - Kuroshitsuji
3 tomy - Cowboy Bebop
25 tomów - Great Teacher Onizuka
1 tom - Great Teacher Onizuka Shonan 14 days
9 tomów - Black Lagoon
12 tomów - Neon Genesis Evangelion
10 tomów - Hellsing
26 tomów - Full Metal Alchemist
4 tomy - High School of Dead
19 tomów - Akira
2 tomy - Legend of Lemnear
3 tomy - Chirality
1 tom zbiorczy - Uzumaki
4 tomy - Pluto
3 tomy - Ghost in the Shell
7 tomów - Island
1 tom - The Innocent
1 tom - Duds Hunt
18 tomów - Eden
21 tomów - Miecz Nieśmiertelnego
6 tomów - Battle Vixens aka Ikittousen
2 tomy - Berserk
1 tom - Król Wilków
2 tomy - Wolf's Rain
2 tomy - Futtari Ecchi/Miłość krok po kroku
2 zeszyty - Appleesed
10 tomów - Gantz
1 tom - Six Gun Wizard
3 tomy - Dragon Ball - na podstawie filmów kinowych.
trochę tego jest
Anime oczywiście też oglądam, ale mniej, wolę jednak mangę. Mimo wszystko, są takie produkcje, jakie warto obejrzeć, np. te od studia Ghibli czyli "Ruchomy Zamek Hauru", "Księżniczka Mononoke", "Szept Serca", "Nausica z Doliny Wiatru", "Opowieści Ziemiomorza", "Grobowiec Świetlików", "Mój przyjaciel Totoro", "Powrót do Marzeń", "Spirit Away - W Krainie Bogów" czy "Laputa Podniebny Zamek" - ogólnie, wszystko od studia Ghibli godne polecenia.
Jednak pomijając owe studio, to mogę polecić inne filmy Anime jak "O Dziewczynie skaczącej przez czas" czy "Piano no Mori"
Oczywiście to filmy, ale są też serie, ale na ich temat wiele nie napiszę, jako że jestem zwolennikiem mangi, to wolę czytać niż oglądać. Ale z tego co nie czytałem, to wrażenie zrobiło oczywiście Code Geass oraz Rainbow.
W Polsce niestety, manga jest kojarzona z kreskówkami dla dzieci, a to mylne myślenie. Spora część moich mangowych zbiorów jest dozwolona od lat 18-stu. Dla nie znających tematu, polecam na naszym runku zapoznać się z takimi mangami jak Eden, Uzumaki czy Miecz Nieśmiertelnego, Pluto albo Ghost in the Shell a zrozumieją, że nie są to tylko twory dla dzieci. Podobnie z Anime, kto nie jest w temacie, niech obejrzy np. "Grobowiec Świetlików" mniej poważna tematyka ale zachwycająca jak nie jeden film z najwyższej półki, to Death Note czy wspomniany Code Geass, albo moje ulubione anime, pięknie wykonane, z piękną muzyką - Piano no Mori.
U nas w Polsce, jest stereotypowe myślenie, kojarzone z Pokemonami...
Magic Knight of Rayearth ?alex90 pisze:A tak poza tym to jeszcze oglądałam hmmm tytułu nie pamiętam
jedna bajka była o 3 osobach, które zostały teleportowane z normalnego świata do magicznego. One odkrywały tam bronie itp. a na końcu odkrywały robota-machinę i "wsiadały" do niego i atakowały jakieś dziwaczne stwory![]()
PS. Sobie pozwoliłem odkopać temat