Pierwsza sprawa - Jordi Alba to tak naprawdę jest skrzydłowy, a nie obrońca. Powiedzmy, że od dwóch sezonów gra w obronie, ale często jest to na zasadzie wymienności pozycjami z Mathieu. Ofensywnie i technicznie Alba na pewno jest lepszy od zawodnika Liverpoolu. Wybacz, oglądałem obu w akcji i wiem co piszę. W defensywie nie chcę oceniać, bo jestem świadom, że Alba to przekwalifikowany skrzydłowy, więc pewne braki ma. Co nie zmienia faktu, że wg mnie przy jego stylu gry i taktyce oraz koncepcji selekcjonera powinien sobie spokojnie poradzić. Jeśli DM będzie asekurował tyły, to przy szybkiej i kombinacyjnej grze, oraz z jego wrzutkami, spokojnie sobie poradzić na lewej obronie. Oczywiście nie chcę ujmować umiejętności Enrique, do tego możesz uważać, że jestem stronniczy, bo to zawodnik Valencii.Daaaamian pisze:fieldy, Enrique to w tym sezonie jeden z najlepszych lewych obrońców w Premier League (chyba jedynie Assou-Ekotto i Baines mogą się z nim równać) i naprawdę ciężko mi uwierzyć w to, że Jordi Alba, o którym niewiele wiem, jest od niego lepszy.
Mylisz się. Gra tam bardzo często. To że na taktycznej prezentacji przed meczem jest ustawiany na skrzydle, nie znaczy, że tam gra. Mathieu jest bardzo ofensywny i są mecze, że Alba więcej pracuje z tyłu i stamtąd wybiera się do przodu.grzegorzfcb pisze:Valencii na lewej obronie nie gra