za słownikiem języka polskiego PWNBaqu pisze:acha czyli was interesuje tylko czy ktoś bluzga na kogoś na forum publicznym ? czyli nie zwazacie na to czy ktos konkretnie bluzga czy nie tylko na publiczny aspekt bluzgi ?
jezeli mąż bedzie bił zonę na klatce to zareagujesz, ale jezeli juz w swoim domu to nie, tak mam to rozumieć ?
Kod: Zaznacz cały
prywatność ż V, DCMs. ~ści, blm
«życie, sprawy prywatne, osobiste; poczucie bezpieczeństwa we własnym domu; prawo do życia intymnego, chronionego przed ingerencją obcych»Co do porównania z biciem kobiety. Kodeks Prawa Karnego oraz Konstytucja RP oparte są na zasadach opracowanych w czasach Locka. Wtedy to stworzona została idea zrzeczenia się części wolności by chronić jej resztę - sam ograniczam aby inni mnie nie krzywdzili ograniczam swoją wolność tak jak zostaje też ograniczona wolność innych.
Nie możemy karać za wiadomości prywatne z kilku względów:
1. nie ma o tym informacji, o potencjalnej kontroli wiadomości prywatnych przy rejestracji
2. nigdy przynajmniej, ja o Tym nic nie wiem, nie doszło do ukarania kogoś za treści wiadomości prywatnych
3. możliwa jest do podważenia autentyczność kopiowanych wiadomości,
4. forum jest powszechne, nie można tego powiedzieć o wiadomościach prywatnych. Można więc postawić teze iż wiadomości prywatne nie są cześcią forum, ergo nie podlegają kontroli moderatorów którzy odpowiadać mają za forum.
Dziękuje za uwagę.