Raczej nie ma szans aby był pierwszym zawodnikiem, który odmówił transferu do United Fergiemu. Nie wiem skąd ten mit, podejrzewam, że było mnóstwo graczy przed Shearerem, którzy odmówili Szkotowi. Pierwszy przykład jaki mi przyszedł do głowy to inny gracz Newcastle, Paul Gascoigne, który pod koniec lat 80 wybrał Spurs zamiast oferty Fergusona. Gazza mówił potem w wywiadach, że żałuje tej decyzji.
Co do odejścia Berbatova to szkoda tego pół roku bo Dimi młodszy nie będzie a przy jego talencie jest wciąż w stanie być gwiazdą którejś z silnych europejskich drużyn, zapewnić jej sporo bramek i magicznych zagrań, no i jego cena przez pół roku grzania trybun poszła w dół. Ferguson modyfikuje swoją wizję zespołu, szuka szybszych, aktywniejszych graczy i Berba do niej nie pasuje. Sam jestem ciekaw gdzie trafi Bułgar, Włochy i Niemcy wydają się najbardziej prawdopodobnymi kierunkami tym bardziej, że jego cena przez ten sezon zapewne bardzo mocno spadła i będzie kosztował grosze. Bodaj PSG interesowało się nim w zimie, a są jeszcze takie nowobogackie kluby jak Anji czy Malaga więc myślę, że z szukaniem nowej pracy Berba nie będzie miał problemów.