Re: Wisła Kraków (zbiorczy)

WislaLive
Junior
Junior
Reputacja: 0

Re: Wisła Kraków (zbiorczy)

Post autor: WislaLive » 02 kwie 2012, 14:35

Uznawany jest za jednego z najlepszych komentatorów sportowych w Polsce. W Canal Plus pracuje od początku powstania tej stacji i jak sam przyznaje – nadal mu się chce. Prywatnie jest wielkim zwolennikiem ligi francuskiej i przeciwnikiem naturalizacji piłkarzy na potrzeby reprezentacji Polski. Z Tomaszem Smokowskim rozmawiamy o jego karierze, polskiej lidze, problemach krakowskiej Wisły i sprawach związanych z kadrą narodową.

Pan jest chyba bardzo spokojnym i cierpliwym człowiekiem, prawda?

Tomasz Smokowski: Tak, za taką właśnie osobę zawszę się uważałem. Zimna krew mnie wyróżnia.

Nie pytam o to bez powodu. Tak sobie myślę, że bez wymienionych przeze mnie cech ciężko byłoby obejrzeć kilka meczów polskiej ekstraklasy z rzędu…

TS: Rzeczywiście jest to czasami dawka piorunująca. Nadmiar tej dawki bywa nawet trujący i wówczas pierwsze co robię – to zakładam buty i idę pobiegać, by oczyścić się z tych toksyn. A tak zupełnie serio to oczywiście nie da się ukryć, że wiele meczów polskiej ligi nie stoi na takim poziomie, jakbyśmy sobie życzyli. Właśnie dlatego ja osobiście nie ograniczam się do polskiej ligi. Skłamałbym, gdybym powiedział, że jestem w stanie „przejść” w weekend przez osiem spotkań naszej rodzimej ekstraklasy. Zazwyczaj ograniczam się do trzech lub czterech spotkań i w zasadzie uważam to za duży wyczyn. Ale robię to dlatego, bo chcę ten czas poświęcić również na oglądanie ligi angielskiej, hiszpańskiej czy francuskiej, która bardzo mnie interesuje – z racji tego, że od zawsze była to taka „moja” liga. Nie mogę również zapominać o tym, że mam żonę i dzieci – dla nich także muszę znaleźć czas.

Nie od dziś wiadomo, że Canal Plus potrafi świetnie opakować produkt, jakim jest ekstraklasa. Dodajmy, że nie jest to produkt najwyższej jakości. Uważa Pan, że to opakowanie pasuje do produktu?

TS: Może wypadałoby odwrócić to pytanie i zastanowić się, jakie w takim razie opakowanie byłoby dobre? Czy opakowując to brzydziej, nie pokazując meczów w HD, czy używając do tego tylko pięciu czy sześciu kamer, a nie piętnastu – sprawialibyśmy radość kibicom i zadowalalibyśmy ich? Nie sądzę. Fajniej jest oglądać ligę w taki sposób, jak jest ona pokazywana dzisiaj, czy może fajniej było ją oglądać w latach osiemdziesiątych, kiedy to w telewizji transmitowano tylko drugie połowy meczów? A żeby było ciekawiej - skrót z pierwszej połowy puszczano, kiedy druga część spotkania już trwała.

Polska piłka zasługuje na tak ogromne pieniądze, jakie dostaje od Canal Plus?

TS: Co tu dużo mówić: popyt kształtuje podaż.

http://wislalive.pl/polecamy/smokowski_ ... piale-564/

Wróć do „Polska”