Wczoraj wracając z uczelni A4 do domu, kumpel smsami zdawał mi relację z meczu. Po całym spotkaniu gdy okazało się, że wsadzili nam 4 bramki i mało nie dostałem zawału na drodze, że nie powiem o pedale gazu wbitym w podłogę do granic wytrzymania, naszły mnie różne myśli. Nie da się jednak ukryć, że często w rozmowach zarzuca mi się zbyt FM-ową wizję futbolu ale:
Skład którym gramy jest przepełniony typowymi beznadziejnymi przypadkami. Po co nam Owen, Jones, Evans, Anderson? Patrzyłem na ich zarobki i podrapałem się po czole, bo to nieprawdopodobne żeby trzymać takie niewypały. Dlaczego nie można zrzucić tego balastu i pozbyć się wrażenia o szerokiej kadrze naszego zespołu? Od momentu kupienie Roo w 2004, nie widziałem żebyśmy dokonali takiego na prawdę mega transferu i sprowadzili jakąś gwiazdę. Udawało nam się pozyskiwać mniej lub bardziej prosperujących zawodników. Nie zawsze się to jednak opłacało, ale taka była/jest filozofia transferowa tego klubu, co btw mi się bardzo podoba. Jednak od dłuższego czasu, gdy Rudy, Giggs odeszli i nie są w stanie pociągnąć tego zespołu przez cały sezon na 100% tak jak kiedyś, przestaje być fajnie. O Berbie już nawet nie piszę, bo to co Fergie zrobił tej postaci jest definitywnie krzywdzące. Nie wiadomo o co chodzi- bo albo mamy młodą ławkę rezerwowych w postaci wychowanków albo gwiazdy pokroju tych, które ściągają Real, Barca czy też Chelsea. Kontuzje w tym sezonie zabrały nam wielu zawodników np. Vidica czy ostatnio Valencię, ale nadal nie zmienia to faktu, że jeśli Boss nie pozbędzie się tych wszystkich zwapniałych Owenów itp, a ściągnie znowu jakieś 19-letnie talenty, to w przyszłym sezonie czeka nas jeszcze większa padaka, bo trzeba się zgodzić z tym, iż to nie my jesteśmy tacy świetni, tylko inni bardziej się od nas mylą i dlatego mamy 1 miejsce w tabeli (jeszcze). Chciałbym zobaczyć jasną politykę transferową i wiedzieć o co chodzi, że robimy takie a nie inne zakupy.
City rozpędzone rozwala drużynę za drużyną. Będzie nam na prawdę ciężko wygrać takim składem derby, bo trzeba dodać że oni są psychicznie w lepszej sytuacji. A poza tym nawet jeśli wygramy, to i tak będzie wszędzie pełno pytań o pozostałe dwa mecze, bo jesteśmy zdolni do tego żeby i je wdupić tak jak teraz to robimy na przestrzeni ostatnich spotkań.
Chciałbym w oknie transferowym zobaczyć środkowego klasowego pomocnika, dobrego prawego obrońcę i napastnika, który będzie cały czas w optymalnej formie, skro wg Fergiego Berbatov w takiej nie jest i nie nadaje się do 1 składu.