Nie należy zapominać, że to City ten mecz musi wygrać. Oczywiście, jeśli uda się nam sięgnąć po zwycięstwo to sytuacja mistrzostwa praktycznie będzie rozstrzygnięta ale przy remisie nadal będziemy zależni jedynie od siebie i nie będziemy musieli się na nikogo oglądać.
Teoretycznie powinniśmy wyjść 4-4-2 z Rooneyem i Welbeckiem w ataku ale nie zdziwię się jeśli Szkot postanowi trochę pokombinować żeby bardziej zagęścić środek pola czy to cofając głębiej Rooneya czy też rezygnując z gry dwójką napastników. W środku pola zagrają Carrick i Scholes, to nasza najmocniejsza para środkowych pomocników pozwalająca na największą kontrolę poczynań na boisku. To o czym wspomniałem wyżej, to czy dostaną jeszcze kogoś do pomocy zależy od pomysłu Fergiego na ten mecz.
Zagadką jest dla mnie prawa obrona, wystawienie Rafaela dałoby więcej spustoszenia z przodu ale z drugiej strony Jones lepiej zabezpiecza tyły i nie zdziwię jeśli to jego wyśle w pierwszej "11" Szkot. Na prawej pomocy Valencia, który ostatnio stracił nieco ognia ale powinien zapewnić odpowiedni poziom, na lewej Nani, który z bardzo dobrej strony pokazał się z Evertonem albo Young jeśli Szkot będzie chciał lepiej zabezpieczyć tyły.
Jak dla mnie to ten mecz zadecyduje o mistrzostwie. Owszem, potem będzie z kim tracić punkty i tyczy się to zarówno MU jak i City, szczególnie trudno o 3 punkty ekipie Manciniego może być w meczu z Newcastle na wyjeździe ale podejrzewam, że jeśli City uda się ograć United w poniedziałek to już tego w żaden sposób nie wypuszczą.
Staram się nie być pesymistą, ostatnie wygrane drużyny Manciniego efektowne, my z kolei gdzieś straciliśmy dyscyplinę i koncentrację ale próbuję nie dopuszczać do siebie myśli o porażce. Przy równej ilości punktów decyduje bilans a w tym jesteśmy gorsi o 6 bramek, jeśli przegramy ta różnica jeszcze wzrośnie i ciężko mi sobie wyobrazić, że będziemy w stanie zniwelować tę stratę w dwóch meczach.
Liczę na dobre widowisko, nawet mimo zwycięstwa na Etihad w Pucharze Anglii wydaje mi się, że w głowach piłkarzy musi gdzieś wciąż siedzieć to 1:6 i zrobią wszystko aby po sezonie ta porażka zeszła na dalszy plan i mówiło się tylko o 20 tytule dla MU.