Re: Euro 2012

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Re: Euro 2012

Post autor: Kesz » 01 maja 2012, 16:10

Nie wiem, czy gdzieś jest poruszany ten wątek, dlatego, jeśli piszę to w złym temacie, to przenieście wypowiedź w odpowiednie miejsce.

Bojkot Państw Europejskich w zw. z zamachami na Ukrainie i próba odwołania Mistrzostw Europy z racji bezpieczeństwa, jest dla mnie w pewnym sensie wymysłem, Pani Merkel jako pierwsza z tym wyruszyła, wiadomo, ona widzi też w tym interes Niemców, bo Ukrainie Euro można odebrać, ale dlaczego Polsce ? wówczas Niemcy by przejęły część spotkań należącą do Ukrainy. Co prawda, pojawiły się głosy, że Hiszpanie chcą przejąć całe Euro a Platini wypowiedział się o możliwości przesunięcia ME na przyszły rok, ponoć już wcześniej rozważali tą możliwości w zw. z problemami przygotowań do Euro.

Moim zdaniem, turniej i tak dojdzie do skutku, chyba, że faktycznie Europa się wypnie ... o przerzuceniu organizacji na Hiszpanię czy Niemcy jest już stanowczo za późno, kilkadziesiąt dni zostało do rozpoczęcia turnieju, oby sytuacja na Ukrainie się ustabilizowała, chociaż na pewno sam turniej jest dogodną okazją do protestów - mówiło się w Polsce o blokadzie dróg a na Ukrainie może dojść do bardziej drastycznych scen.

Jednak uważam, że Euro jest w zbyt zaawansowanej fazie i na pewno odwołanie turnieju czy przerzucenie na kogo innego, było by szalenie kłopotliwe...

Może zawdzięczamy organizacje turnieju Surkisowi, ale tak naprawdę lepiej by było, jak by Polska sama organizowała turniej, problemy z Ukrainą są od samego początku a w ostatnim czasie doszły do tego skandale z cenami i awantura polityczna z użyciem ładunków wybuchowych... Ukraina daje nam kiepską wizytówkę, bo oba Państwa są kojarzone ze sobą w kontekście Euro - a przecież turniej miał m.in pokazać, że wschód Europy dogania zachód a tutaj wychodzi, że jesteśmy nadal zacofani.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”