Re: EURO 2012: GRUPA A - Czechy, Grecja, Polska, Rosja

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Re: EURO 2012: GRUPA A - Czechy, Grecja, Polska, Rosja

Post autor: Ebi » 07 cze 2012, 23:22

Dzień przed rozpoczęciem imprezy we wszystkich tematach grupowych kilka słów ode mnie. Zaczynam oczywiście od grupy polskiej.

Polska z grupy wyjdzie. Dlaczego? Wspominałem już o tym, że FIFA/UEFA były rozczarowane ostatnim Mundialem i Euro, kiedy to gospodarze dali tyłka i atmosfera wokół turnieju osłabła. Teraz chcąc tego uniknąć dali najprostszą możliwą grupę poświęcając przy tym Ukrainę - dla nas awans i euforia, dla nich atrakcyjni rywale.

Nie sposób ocenić kto wyjdzie jako drugi. Grecja wydaje się być solidną ekipą, ale mam już dosyć patrzenia na nich przez pryzmat Euro 2004. Nie będę jednak zaskoczony awansem, bo ich gra wciąż opiera się na murowaniu albo raczej jak ładnie to nazywa ich trener - "kontrolowanej ofensywie".

Czesi to też tylko cień dawnej potęgi. Brak klasowych graczy (poza Cechem) i naprawdę wielkich gwiazd jak Nedved, Koller, Poborsky itp., eliminacje ukończone z ledwością, brak charyzmatycznego trenera sprawia, że to kolejna ekipa, która wcale mnie nie grzeje (kiedyś to tak - bardzo im kibicowałem).

Rosja - większość składu oparta na grajkach z rodzimej ligi jednak ich wspaniałe pokolenie powoli odchodzi na emeryturę i nie dziwota, że Sborna przysyła bardzo stary skład.

Typy na awans:

Rosja i Polska

Grupa ta jest zdecydowanie najmniej atrakcyjna dla postronnego kibica - żadna z ekip nie posiada jakiejś "bomby" (forma, gwiazdy najwyższego kalibru etc.), ale wyjść może każdy. Doceńcie to Euro!!!!! To ostatni tak zajebisty turniej, kiedy gra tylko 16 drużyn i w każdej grupie naprawdę każdy może wygrać z każdym, a awans kogokolwiek nie jest wielką sensacją (w przeciwieństwie do MŚ, kiedy to już przed turniejem wiadomo, że takie Togo, Trynidad i Tobago, Honduras czy Nowa Zelandia to dostarczyciele punktów i krasnala - na Euro tego nie ma, ale już niedługo). Kolejny turniej będzie liczyć już 24 ekipy i to sprawi, że więcej słabych/przeciętnych ekip wejdzie do grup.

CIEKAWOSTKI OD EBIEGO

Nasza grupa to najbardziej utytułowana obok grupy B. Mamy tu aż trzech mistrzów Europy, 3 złote medale i 5 srebrnych (Grecja 1 złoto, Rosja 1 złoto 3 srebra, Czechy 1 złoto 1 srebro) Tylko Polska do tego towarzystwa nie pasuje. Może nasza grupa nie jest wcale taka nieatrakcyjna co nie? :wink:

Wróć do „Piłka nożna na świecie”