Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post autor: Wilmore » 08 sie 2012, 18:59

No to żegnamy się z opcjami non-EU. Nie podoba mi się to, ale kto wie, kogo wyczaruje Galliani?
Ostatnio pojawiły się informacje, że Allegri chce tylko rezerwowego. Jeśli tak, to fajnie, ale na kim zbudujemy atak? Pato zdrowy byłby idealny do zastąpienia Ibry, niby inny typ, ale wielka klasa piłkarska, ale Pato zdrowy w przyrodzie nie występuje, opieranie na nim ataku jest nawet nie ryzykiem, co szaleństwem.
My naprawde mamy szczescie, ze kluby ida nam na reke.
Myślisz, że ktokolwiek nam idzie na rękę? Nawet o Genoi nie można tak powiedzieć, bo przecież słono płacimy za transakcje z Preziosim.
Zapata w Villareal na pewno zarabia znacznie więcej niż Villareal może mu dać w Segundzie, dodatkowo chyba zwiększa się tam podatek od pensji obcokrajowców. Żółtej Łodzi Podwodnej zależało na oddaniu go, a nie zdziwiłbym się, gdyby chciano go tylko we Włoszech - w Niemczech i Anglii jest nieznany, a na półwyspie ma doskonałą markę, w Hiszpanii jest spalony zeszłym sezonem. Oznacza to, że rywalizować o niego mogły tylko kluby z Włoch, a dokąd miałby tam przejść? Kto inny szukał środkowego obrońcy? Wypożyczenie (czytałem, że płatne) z opłaceniem jego pensji + obowiązkiem wykupu to naprawdę bardzo dobry deal dla obu stron. Nie widzę tu powodu do dziękowania Villarealowi za to, że nam poszedł na rękę.
A że Galliani wyrwał go na bardzo dobrych dla Milanu warunkach? To żadna nowość, jego transakcje są naprawdę znakomite. Ciekawe, jaka jest ustalona kwota wykupu.

Nie mogę sobie odpuścić osobistej satysfakcji: transfer Zapaty to przykład na to, co bezskutecznie tłumaczyłem gilardino11: Milan przeprowadza transfery znienacka, i to takie, które mogą kibiców ucieszyć. Zamykanie i uznawanie za nieudane okienka na początku sierpnia to głupota.

Zapata w formie z Udinese to znakomity piłkarz, należał wtedy do ścisłej czołówki ligi na środku obrony. Kapitalny zawodnik, dodatkowo może zabezpieczać też prawą obronę. Dodatkowo w typie Silvy, więc nie zdziwiłbym się, jakby to on, a nie Acerbi, partnerował Mexesowi. Ba, nie zdziwiłbym się, jakby Francuz wylądował na ławie, bo Acerbi w sparingach gra dobrze. Fajnie, że dzięki temu ruchowi Bonera spada jeszcze niżej w hierarchii środkowych obrońców, mimo naprawdę dobrej gry mu nie ufam.
A Zapata? Silvą to on nie jest i nie będzie, ale może nam dać spokój na tyłach. Od dziś środek obrony przestaje być problemem.
Skoro w lidze potrafił się odbudować tak wspaniale Barzagli, to nie widzę powodu, by kręcić nosem na Zapatę, który przed laty był od Andrei nawet lepszy. Nie nastawiam się na taki doskonały sezon Kolumbijczyka, ale uważam, że środek obrony może znów być najmocniejszym punktem w zespole.

Ciekawie wyglądał eksperyment z Cassano na ofensywnym pomocniku, fantastyczne piłki dogrywał. Ciekawe, czy z Realem dostanie szansę na tej pozycji.
Spodziewam się jeszcze dwóch transferów, które wyznaczą nam taktykę na następny sezon: pomocnika i atakującego. Albo dołączy do nas ktoś w typie (nie konkretne nazwisko) Diarry albo Sahina, a do przodu albo dołączy Kaka (i tylko on jako OPŚ ze względów sentymentalnych), albo napastnik. Jeśli napastnik, to spodziewam się raczej Pazziniego/Matriego (choć nie zdziwi mnie duże nazwisko do ataku i puszczenie np. Balotelliego przez City) - Galliani nie zablokowałby sobie opcji dla gracza spoza UE, gdyby miał realne szanse ściągnięcia Teveza lub Dzeko. Balotelliego oceniam jednak na bardzo mało prawdopodobnego (choć nie niemożliwego), a spodziewam się napastnika z włoskiej ligi.
W świetle transferu Zapaty dziwnie wygladajace spotkanie Gallianiego z dyrektorem Fiorentiny w sprawie Joveticia zaczyna nabierać nowego sensu. :wink:

Wróć do „Włochy”