Re: Ogólna dyskusja o polityce

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post autor: czarny samael » 27 wrz 2012, 23:28

Nie wiem, czy specjalnie czytasz mojego posta bez zrozumienia, czy serio nie rozumiesz. Nie pierwszy raz zresztą, bo tydzień temu pisałem m.in. Tobie, jak ta akcja Macierewicza się skończy. I co? I miałem rację, choć Ty za stosowne uznałeś odpowiedzieć tylko tak, że nie ma innego sposobu na protest.
A to nie jest tak że go nie ma, tylko tak, że pokrzyczeć jest prościej, bo nie trzeba się nad tym zastanawiać.

Wystarczyło zorganizować konferencję prasową (nie byłoby odpowiedzi Tuska), bez możliwość zadawania pytań od dziennikarzy (by nie mieli zbyt dużo materiału do rozbijania na drobne każdego słowa), puścić kogoś takiego jak Duda, z maksymalnie wyważonym oświadczeniem w tej sprawie. Podkreśliłbym też w podsumowaniu/wnioskach, że debata na ten temat w sejmie nie ma sensu, bo z uwagi na działania PO (z którymi się w tej kwestii zgadzam, ale PiS mógł to wykorzystać skoro się z tym nie zgadza), nie ma jak rozliczyć prokuratury. Taka argumentacja i brak prawej (a jak widać i części lewej) strony opozycji przy owej informacji zmniejszyłby zainteresowanie mediów, a Tusk by nikomu nie musiał na nic odpowiadać i jego wypowiedź miałaby mniejszy wydźwięk.

I to jest z mojej strony wymyślone na poczekaniu, więc prosiłbym bez szczególnego czepiania. Czas zdać sobie sprawę, że w bezpośrednim pojedynku nikt, ani Palikot, ani Kaczyński, ani Miller nie mają szans w starciu z Tuskiem, który po prostu czuje media i rzadko daje się ponieść emocjom.

I jeszcze jedno - co z tego, czy tam były błędy czy nie? Jakie to ma znaczenie, w sytuacji, gdy PO obrywa ze wszystkich stron? Ważniejsze od odebrania władzy PO, jak widać są jakieś przytyki w kierunku Tuska. A teraz będzie marsz i powiedz mi szczerze, wierzysz że "Gdańsk" w październiku jeszcze będzie na świeczniku? Bo ja szczerze wątpię.
Jasne, to jest problem, ale czy nie ma ważniejszych w tym kraju? To jest właśnie problem polskiej prawicy, nie tylko w tej kwestii. Od spraw rzeczywiście ważnych idą w symbole i jakieś patriotyczne zrywy/kłótnie, a nie zajmują się tym co rzeczywiście ważne.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”