Re: Polscy kibice

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Re: Polscy kibice

Post autor: Bienias » 01 paź 2012, 13:50

"Po wnikliwej analizie wystąpień klub i policji i wszystkich okoliczności, podjąłem decyzję o wydaniu na podstawie art 34. ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych zakazu uczestnictwa publiczności w najbliższym meczu ligowym z Wisłą Kraków w dolnej części trybuny północnej" - poinformował wojewoda.

Dlaczego pół żylety? "Od kilku tygodniu nastąpiła zmiana w działalności klubu, który jest organizatorem meczów i widać po stronie klubu zdecydowaną wolę stopniowego doprowadzenia do przestrzegania prawa. Klub poinformował mnie w swoim wystąpieniu dotyczącym planowanych przedsięwzięć iż decyzją klubu została wstrzymana sprzedaż biletów. Tylko posiadacze karnetów będą mogli obejrzeć mecz. To ograniczy liczbę widzów do ok. 3 tys. W ocenie klubu ta najbardziej niebezpieczna część kibiców to są osoby, które kupują bilety pojedyncze na mecze. Klub deklaruje egzekwowanie regulaminu. Oceniam, że działania klubu idą we właściwym kierunku" - dodał Jacek Kozłowski.

"Myślę, że decyzja ograniczająca uciążliwość do absolutnego minimum będzie decyzją właściwą. Chcę przeprosić tych kibiców, którzy nie przychodzą na mecz aby rozrabiać tylko aby kibicować, że jestem zmuszony podjąć taką decyzję. Chcę im zaproponować, żeby spróbowali przenieść się na inną część stadionu i chcę ich poprosić aby podjęli współpracę z klubem i policją i przedstawicielami wojewody. Nastąpiło kilka spotkań, w których miałem okazję poznać stanowisko kibiców, choć nie miało to charakteru spotkać z żadną grupą. Jestem przekonany, że warto współpracować z kibicami bo bez z nich nie rozwiążemy. Chciałbym żeby klub zrezygnował z zapowiedzianego zawieszenia współpracy z SKLW. Problemem nie są kibice Legii, problemem jest kilkuset ludzi, którzy przychodzą na stadion z zamiarem łamania prawa. Uzdrowienie kibicowania na Legii wymaga długofalowych działań i długofalowej polityki. Trybuna ma swój klimat, który warto utrzymać." - dodał wojewoda.
Sklw bylo szybsze w wydaniu oswiadczenia, ktore mozna przyjac w ciemno zostalo podyktowany ww zakazem.
Grupy Kibicowskie Legii Warszawa informują, że w związku z wydarzeniami przed i w trakcie meczu derbowego oraz brakiem nie tylko odpowiedzi na pytania SKLW o osoby za nie odpowiedzialne, ale po prostu jakiegokolwiek stanowiska klubu, fanatycy z Żylety bojkotują mecz Legia – Wisła.
Sytuacja jest bardzo poważna – w następstwie działań pracowników klubu, pod naciskiem wojewody, zagrożone było zdrowie i życie jego własnych kibiców! Przypominamy:

1. Klub w żaden sposób nie zareagował na liczne relacje o skandalicznych warunkach wpuszczania kibiców na Żyletę, powodujących zagrożenie życia i zdrowia. Nie ma więc informacji, czy w tej sprawie zostaną podjęte jakiekolwiek działania.

2. Klub nie ujawnił, kto odpowiada za straty finansowe będące następstwem nieprofesjonalnej akcji ochrony, szturmującej schody między sektorami z wykorzystaniem gazu na 3 minuty przed przerwą, czyli momentem, gdy duża część kibiców ruszy na schody.

3. Klub nie ujawnił, kto z jego przedstawicieli inspirował zatrzymania, jakich w sobotę o 6 rano bezprawnie dokonywała policja. Chodzi o osoby, którym zarzuca się wykroczenie w postaci nie podporządkowywania się poleceniom ochrony, które przy żywiołowym dopingu nie były słyszalne.

4. Klub zakazał prezentacji opraw.

Każda z tych kwestii z osobna mogłaby być podstawą naszej decyzji. Nie może być zgody na takie działania – i to za nasze, kibiców, pieniądze. Właścicielom zakupionych biletów oraz karnetów pozostawiamy pod rozwagę, co z własnej kieszeni finansują.
powtorka z rozrywki

Wróć do „Polska”