Ja tam podchodzę do tego z dystansem. Jeszcze. Chłopak faktycznie dobrze rokuje bo widać, że poza kapitalnymi warunkami fizycznymi i potwornym serwem coś potrafi ale dopóki nie pokaże czegoś dobrego na którymś turnieju Wielkiego Szlema podchodzę do wszystkiego spokojnie. W Paryżu faktycznie gra bardzo fajnie, dziś Tipsa skreczował ale pewnie i tak dostałby 6:1, mecz już był przegrany więc nie ma sensu patrzeć na to przez pryzmat rezygnacji Serba. Mimo wszystko podchodzę do tego chłodno, chłopak co prawda powoli się przebija i oby dalej parł do przodu, szanse na finał są jak najbardziej realne ale długa droga przed nim do top10, o którym mówi ojciec. Z drugiej strony wcale nie musi okazać się też taka długa o czym poniżej. Mimo wszystko myślę, że jak najbardziej go na to stać w przyszłości przy odpowiednim prowadzeniu. Równie dobrze może jednak przepaść w przeciętności.
Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie intryguje. Zbliża się powoli czas zmiany warty w tenisie i jestem ogromnie ciekawy jak będzie ona przebiegała. Federer może nie jutro albo za rok ale za jakiś czas zacznie myśleć o zakończeniu kariery. Nadalowi przy jego eksploatującym stylu gry kontuzje pewnie będą się teraz zdarzać częściej niż rzadziej. Zostają Djoko i Murray, potem są wakaty i miejsce na wtargnięcie do czołówki dla kogoś kto będzie w stanie zaprezentować pewien w miarę równy i wysoki poziom. To trochę wróżenie z fusów z mojej strony ale wydaje mi się, że po ostatnich grubych latach kiedy przed turniejem śmiało można było wytypować komplet albo większość półfinalistów mogą nadejść bardziej nieprzewidywalne lata dla tenisa gdzie coraz więcej będzie takich niespodzianek jaka stała się chociażby udziałem Polaka w ostatnich dniach. Dla takich Janowiczów może być coraz więcej miejsca co pokazuje, że obecnie koło pierwszej "10" rankingu kręcą się tenisiści tacy jak Kohlschrieber, Gasquet czy Isner, którym do wybitności daleko a taki Berdych, który jest bardzo sympatycznym facetem ale i tenisistą, który raczej pewnego poziomu nie przeskoczy twardo okupuje 6 miejsce w rankingu.