Re: Jakie filmy polecacie :)

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Re: Jakie filmy polecacie :)

Post autor: metol » 27 gru 2012, 21:55

Zgadzam się z tym, że pisany Hobbit to dużo lżejsza wersja Władcy Pierścieni. Film już może jest adresowany do nieco starszego odbiorcy, ale to nie są jakieś ciężkie filmy. Scen humorystycznych jest kilka, ale są zrobione w podobnym stylu jak w LotR (tam np. postać Gimliego, Merry i Pippin). Hobbit może nie jest dla małych dzieci, bo jednak mordują orków i goblinów na potęgę, ale jakoś nie miałem oporów wziąć ze sobą młodszego kuzyna. Zresztą tu też jest prosty schemat, przyszły złe czasy, zagrożenie dla całego świata albo przynajmniej jakieś tam cywylizacji, królestwa (Mornië utúlië :P ), w świat wyrusza mały bohater, który teoretycznie nie ma szans, gdyż nie jest (zdawałoby się) szczególnie silny, mądry czy odważny, ale koniec końców dobro i tak zwycięży, ciemność zostanie pokonana (Mornië alantië) etc. :P Bardzo pouczające przesłanie. :wink:

Generalnie takich filmów fantasy dla dzieci jest naprawdę sporo i ja osobiście polecałbym np. ekranizacje Pratchetta. Myślę, że dzieci by nie przestraszyło, a dorosłych nie odstraszyło. Skoro mamy okres okołoświąteczny to proponuje np. Wiedźmikołaja.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”