Od bohatera do zera

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Od bohatera do zera

Post autor: Dr.Football1 » 03 sty 2013, 20:30

Zalozylem podobny temat na forum IFQ, przyjelo sie, wiec sprobujemy na naszym forumku. "Mogles byc bohaterem, a jestes ch...m" - slynny tekst legendarnego Baryly, haslo przewodnie tego tematu.

Czesc z Was wie, druga czesc nie, a wieksza czesc ma zapewne gleboko w dupie to, ze jestem wielkim fanem futbolowych talentow i prowadze nawet strone o takiej tematyce. Z zamilowaniem sciagam mecze Troyes, Bochum czy Rayo Vallecano i analizuje, robie filmiki, katuje po 10 razy to samo spotkanie etc. Moze jest tak jak mowia na pilka.pl, czyli po prostu lubie ogladac mlodych chlopcow w obcislych koszulkach, a moze to zwyczajnie moja pasja, hobby. Ok, powiecie, ze przepowiadanie wielkich karier zawodnikom w wieku 15-19 lat podchodzi pod wrozenie z fusow, ale "po prostu lubie to i nie przestane" jak mawial Charles Barkley o bukmacherce. Niewykluczone, ze 99% talentow z mojej strony za 5 lat bedzie jebalo dziki w I lidze Azerbejdzanu czy Litwy.

No ale do rzeczy. Ten temat nie bedzie encyklopedia najlepszych obecnie mlodych graczy, a raczej seria przykladow co w najgorszym wypadku moze sie z nimi stac w przyszlosci. Kibicujecie najrozniejszym klubom z calego swiata, na pewno znacie multum przykladow "upadlych aniolow", podzielcie sie. Ja i moze kilku innych uzytkownikow bardzo chetnie o tym poczytamy

Jako zalozyciel, rozdziewicze temat banalnymi i dosyc znanymi przykladami:

Davide Di Gennaro - ten to byl dopiero talentem. Pamietam, ze moj kuzyn, kibic ACM (*), z wypiekami na twarzy opowiadal mi o jakims niesamowitym chlopaku, ktory wymiata w Primaverze Milanu. Seniorska pilka okazala sie jednak brutalna. Wypozyczenia, sprzedaze, powrot na SS, a teraz gra w przecietnej Spezii. Chyba nikt juz nie spodziewa sie, ze 24-latek zrobi kariere jaka przewidywano mu 6-7 lat temu. Co ciekawe jego casus sprawil, ze teraz kibice Milanu dosyc ostroznie podchodza do nowych, mlodych gwiazd swojego zespolu i czesto mozna uslyszec tekst w stylu: "spokojnie, pamietasz Di Gennaro ?". Niestety, ale obecnie ta sama droga podaza inna niedoszla gwiazda ACM - Simone Verdi.

Nikon Jevtic - watpie, zeby na forum byla chociaz jedna osoba, ktora nigdy nie widziala filmikow na YT ze wspanialymi trickami czy rzutami wolnymi tego "magika z Belgradu". W wieku 15 lat mial juz za soba gre w bodajze 5 klubach, w tym Schalke czy Valencii. Kazdy chcial miec u siebie tego niesamowitego cracka. Rzeczywistosc okazala sie jednak brutalna, bo wyszlo na jaw, ze wspaniala technika nieuzytkowa to troche za malo na zrobienie wielkiej kariery w powaznej pilce. Mamy tu tez polski akcent - Nikon kilka miesiecy temu podpisal kontrakt z Korona, ale nie jestem pewien czy chociaz raz zasiadl na lawce rezerwowych i dzisiaj juz w Kielcach go nie ma.

Haruna Babangida - w tamtych czasach nazwisko Babangida znaczylo sporo w swiatowym futbolu, w koncu jego brat Tijani byl czolowym zawodnikiem Ajaxu oraz reprezentacji Nigerii. Haruna w bardzo mlodym wieku trafil z Amsterdamu do Barcelony, gdzie znakomicie spisywal sie w szkolce, a jako 15-latek zamienil nawet Luisa Figo w jednym z meczow sparingowych ekipy seniorskiej co odbilo sie sporym echem i dla niektorych bylo symboliczne. Byl najzdolniejszym z braci, mial rzadzic i dzielic, a nie zrobil nawet polowy kariery Tijaniego. Grywal na Cyprze, w Niemczech, Holandii, ale w zadnej z tych lig nie wybil sie ponad przecietnosc. Ostatnio widziany w II lidze austriackiej. Ma 30 lat, to juz chyba koncowka.

Francis Jeffers - swego czasu megatalent, ktory wyskoczyl w ekipie Evertonu. Dobre wystepy tam, a takze w mlodziezowej reprezentacji Anglii zaowocowaly transferem za spore pieniadze do Arsenalu i wtedy cos sie zacielo. Dokladnie nie wiem czy przez kontuzje czy po prostu przez zbyt mala skale talentu, ale jezeli spojrzymy na takie kwiatki jak Waterloo Dock czy Floriana, to smialo mozemy powiedziec, ze Francis wypierdzielil swoj potencjal w bloto.

Zapraszam do dyskusji :!:
Ostatnio zmieniony 09 sty 2013, 16:54 przez Dr.Football1, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”