Re: Polscy kibice

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Re: Polscy kibice

Post autor: franz » 13 sty 2013, 11:46

piwus pisze:Przejechałem do góry, idźże Franz
Ano :(
piwus pisze:Zastanawia mnie tylko, czy wyborca PO i czytelnik GW kupuje swoją ulubioną gazetę, by czytać o rozwrzeszczanych kibolach. To byłaby jakaś masochistyczna skłonność do poznawania otaczającego świata. Na dłuższą metę to może być niebezpieczne, bo co jeśli ktoś zechce zgłębić również inne tematy?
Może bez całkowitego generalizowania w 100%, które zawsze zawiera w sobie spory margines błędu, ale większość właśnie po to ją kupuje i to jest najsmutniejsze, zaś inne tematy ich nie interesują. Nie chcą wychodzić poza utarte schematy - dzięki nim czują, że są ludźmi "na pewnym poziomie". Daje im to poczucie bezpieczeństwa i utożsamiania się z grupą, jakby nie patrzeć to potrzeby dość istotne w hierarchii wykreowanej przez Abrahama Harolda Maslowa :wink: Z góry można będzie przewidzieć jakie mają zdanie na wybrany temat - na pewno nie swoje :wink: Najśmieszniejsze są momenty gdy demiurg opinii publicznej nie zdążył jeszcze autorytarnie zająć jednoznacznego stanowiska/lub gdy się waha - wtedy biedactwa nie wiedzą co mają myśleć/mówić/robić. Żal mi ich.

W moim poprzednim "zakładzie pracy" (że użyje troszkę zakurzonej terminologii) 90% procent tzw. załogi, nie wiedziało kto rządzi/wygrał wybory w jakimś istotnym dla światowego ładu kraju, ale za to o kibolach Legii (to ci najgorsi z najgorszych) wiedzieli "wszystko" :wink: Oczywiście była to sama prawda i to "objawiona" :) Wiedza na temat gospodarki/istotnych międzynarodowych wydarzeń - zero, ale głębokie analizy "ruchu faszystów"/"moherów" obstukane na pamięć. Dużo zgranych haseł, zwykłych sofizmatów, ale zero samodzielnego myślenia. Seriale TVN, głupie polskie komedie (w których nie ma nic śmiesznego) z Karolakiem/Adamczykiem obowiązkowo, plastikowa muzyka na szczycie kulturalnej piramidy, zaś o literaturze/kinie/muzyce to sobie z nimi nie pogadasz. Pokolenie grilli, kredytu hipotecznego we frankach i promocji w Almie :wink:

Cóż "ich czarno-biały świat, to de facto mały pokój"/"jeśli świadomość to ocean, ich to raczej brodzik" (jak mawiał klasyk :wink: )
piwus pisze:Kupiłbym dostęp do całości, ale obawiam się, że Tomek nic więcej nie zje w tym artykule, więc chyba nie warto.
Warto. "Faszystowskie delicje" zostawili na koniec :wink: Jak tylko znajdę w odmętach kompa/sieci resztę to wrzucę tu, albo Ci podeślę. Oczywiście w skanie, bo nie jestem z Lecha, ale tyle linków do GW w jednym poście gryzie w oczy :wink:

Wróć do „Polska”