Re: Która liga świata jest najsilniejsza??

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Re: Która liga świata jest najsilniejsza??

Post autor: fieldy » 15 sty 2013, 13:15

Przed laty jak w 1/2 finału Ligi Mistrzów były 3 ekipy z Anglii i jedna z Hiszpanii to śmiało można było mówić, ze Premier league jest najlepsza (choć nie wszyscy się zgadzali :P ) tak teraz już bym tego nie powiedział, bo drużyny z czołówki Anglii grają słabiej. Ja osobiście wolę (uwaga :!: ) Premier league :lol: i jak gra ta liga to prawie zawsze ją wybiorę (bo chyba tylko dla GD bym odpuścił, no chyba ze byłby szlagier w Anglii :) )

Zgadzam się z argumentem kibiców La Ligi - wiele osób po prostu nie ogląda meczów słabszych drużyn w tej lidze (bo przeważnie nie są one atrakcyjne), więc siłą rzeczy te ciekawsze ekipy umykają. Z jednej strony trudno więc ocenić poziom słabszych w Hiszpanii, jak się ich nie ogląda, z drugiej z tego co mozna wyczytać czy to na różnych forach, czy na twitterze, jeśli zapytać jakiegoś kibica ligi niemieckiej, czy francuskiej czy wolałby zobaczyć mecz drużyn z dolnej połówki z Hiszpanii, czy z Anglii to przeważnie wybierają ligę angielską. Także nie wiem czy one prezentują wyższy poziom, czy po prostu są bardziej atrakcyjne, choć w sumie jak coś jest atrakcyjne, to logika podpowiada, ze jest dobre :)

Jeśli o czołówkę lig chodzi to w Anglii jest więcej meczów, które przyciągają kibiców jak magnes. Jasne, ze są w Hiszpanii jeszcze gra np. Atletico (ale co to za szlagier, jak zawsze od Realu dostaną :P ) na obrazku poniżej nie ma choćby derbów północnego Londynu, Spurs - Arsenal, które, chyba każdy przyzna, zawsze są mega ciekawe. Dlatego ja wybieram Premier league, choc Malage z tiki-taką obejrzałem i mecz mi się podobał, tylko kasztanków nie było :(

Obrazek

Wróć do „Piłka nożna na świecie”