Re: Która liga świata jest najsilniejsza??

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Re: Która liga świata jest najsilniejsza??

Post autor: (L)oczkerson » 15 sty 2013, 20:24

Akarin pisze:
(L)oczkerson pisze:O ile nic nie popieprzyłem, to Barzagli kiedyś mówił, że w Bundeslidze gra się w obronie inaczej niż w Serie A. Częściej kryje się rywala indywidualnie, a w Serie A, rzadko dopuszcza się do takich sytuacji i obrońcy starają się siebie asekurować. Skoro w Niemczech jest więcej okazji do gry 1 na 1 to i udanych dryblingów musi być więcej. Choć tu by musieli powiedzieć coś fani niemieckiej piłki, bo nie mam pewności czy dobrze pamiętam słowa Andrei.
Dlatego właśnie Zaccardo, Barzagli i Kjear w Bl zgineli. Napastnicy robili ich jak chcieli bez wyjątku. Ilość dryblingów w Bl jest bardzo duża, bo cała generacja gra teraz znacznie lepiej technicznie niż kiedyś w Bl. Linia obronna musi mocniej wspomagać rozegranie, więc istnieją przestrzenie na boisku, grali linią w takim przypadku wymięka, bo nie da się asekurować każdego pola. A w przypadku krycia indywidualnego lepiej dopasowuje się asekurację, wystarczy popatrzeć jak to np w BVB wygląda w meczach z mocnymi rywalami (Bayern, Real itd). Tempo gry jest szybkie i każdy gra coraz szybciej, nawet taki Augsburg będąc ostatnią drużyną ligi gra bardzo przyjemną dla oka piłkę, jakby tylko umieli strzelać bramki to by byli wyżej.
To może tłumaczyć dlaczego Diego nie poradził sobie w JUVE. On jest świetnym dryblerem i na tym głównie opiera swoją grę. W Niemczech gdzie gra się sporo indywidualnym kryciem mógł łatwo przebijać się do ataku. Na boiskach Serie A był regularnie podwajany i nie potrafił sobie z tym poradzić.

Wy się kłócicie, a ja się przynajmniej czegoś dowiedziałem.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”