http://eurosport.onet.pl/siatkowka/repr ... omosc.htmlJurij Gładyr chce grać w siatkarskiej reprezentacji Polski
Siatkarz Zaksy Kędzierzyn-Koźle Jurij Gładyr odebrał w środę polskie obywatelstwo z rąk wicewojewody opolskiego. Pochodzący z Ukrainy zawodnik jest w Polsce od 2008 roku, a od czterech lat występuje w drużynie z Kędzierzyna-Koźla.
- Czekałem na obywatelstwo polskie ponad trzy lata i się doczekałem. Pani minister sportu i wszystkim ludziom którzy przyczynili się do
uzyskania przeze mnie polskiego obywatelstwa chcę bardzo podziękować – powiedział środkowy Zaksy.
Stwierdził też, że chciałby kiedyś wystąpić z orzełkiem na piersi. - To jest marzenie każdego siatkarza, bo kadra Polski gra zawsze w imprezach najwyższej rangi – skwitował.
Radości z nadania obywatelstwa swojemu zawodnikowi nie kryła też prezes Zaksy Sabina Nowosielska.
- Mamy nowego obywatela i nowego siatkarza, który jest Polakiem. Klub też się z tego cieszy. Również dlatego, że zwolniło się miejsce w drużynie dla jeszcze jednego cudzoziemca – zapewniła.
Zastrzegła jednak, że w tej kwestii decyzje podejmuje trener Zaksy Daniel Castellani. - Jeszcze za
wcześnie, by mówić o jakichś konkretach - dodała.
Jurij Gladyr ma 28 lat. Urodził się w Połtawie na Ukrainie. Do Polski przyjechał w ramach kontraktu podpisanego z AZS Politechnika Warszawska w 2008 r. z żoną Maryną, obywatelką Ukrainy. Występuje na pozycji środkowego bloku. Umowę z Zaksą podpisał w 2009 r. i przeprowadził się do Kędzierzyna-Koźla, gdzie w 2010 urodziła się córka państwa Gladyrów Daria.
Jego pierwszym klubem w latach 2004-2006 były Azoty Czerkasy. Potem na dwa sezony Gladyr przeniósł się do Lokomotiwu Kijów. W latach 2006 i 2008 zdobywał ze swoimi klubami mistrzostwo Ukrainy. Z Zaksą Kędzierzyn-Koźle w sezonie 2010/11 zdobył tytuł wicemistrza Polski i drugie miejsce w Pucharze CEV. Indywidualnie został wybrany najlepszym blokującym Pucharu Polski.
Stanowcze NIE!! Poza tym nie podoba się że coraz więcej klubów(Łasko,Akrem) stara się aby obcokrajowiec otrzymał nasz paszport tylko dlatego aby zrobić miejsce dla kolejnego obcokrajowca
Poza tym na środku jest Nowakowski,Kosok,Wiśniewski,Możdzonek - nie ma miejsca dla 28-latka