Re: Liga Mistrzów: Bayern-Juventus

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Re: Liga Mistrzów: Bayern-Juventus

Post autor: Morrow » 02 kwie 2013, 17:50

Już nie popadajmy w jakieś skrajności, zaraz się dowiem, że Bayern marzy o tym żeby nie dostać wpierdolu u siebie. Faworytem zarówno według większości postronnych kibiców jak i buków jest jednak Bayern. Może nie tak bardzo wyraźnym jak np. Barca w starciu z PSG ale jednak faworytem. W tym sezonie ekipa z Monachium wygląda przepotężnie, ma świetnie zbalansowaną i zgraną kadrę z indywidualnościami zdolnymi przechylić szalę zwycięstwa z każdym przeciwnikiem, ta drużyna w dodatku jest świetnie zorganizowana i przyczepić można się tylko niuansów. Do tego dochodzi doświadczenie tego zespołu na arenie międzynarodowej i w rozgrywkach pucharowych. Jak mówię, jeśli chodzi o Bayern można tylko przyczepić się do detali jak bramki tracone po stałych fragmentach czy braki w koncentracji ale trudno też oczekiwać od zespołu 100% koncentracji kiedy ten wygrywa 6 bramkami. Zapowiada się wyrównany dwumecz ale jeśli ktoś tu miałby kogoś dzisiaj wypunktować to wskazałbym Bayern.

Ta para jest jednak dlatego tak ciekawa bo Juventus także ma swoje argumenty i sprawia wrażenie jednego z nielicznych zespołów zdolnych wyeliminować Bayern. To też zespół grający bardzo niewygodnym dla Niemców stylem choć jeśli Bawarczycy zagrają na swoim wysokim poziomie Juve zwyczajnie może zabraknąć argumentów bo kadrowo jednak prezentują się w mojej opinii nieco słabiej. Przede wszystkim brakuje im armat, przy dobrej dyspozycji defensywy Bawarczyków mogą mieć problem ze zdobywaniem goli, wiem jak dużo bramek zdobywa druga linia mistrzów Włoch ale w drugiej linii ekipy z Monachium jest pod dostatkiem graczy, którzy mogą zniwelować ten atut Juve a bramki IMO będą niezbędne bo jakoś nie wydaje mi się, że ten dwumecz ograniczy się do 1-2 goli. Nie demonizowałbym argumentu, że Niemcy nie umieją grać z Włochami, traktowałbym to raczej w kategoriach smaczku. Juventus jest za to też zespołem o bardzo wysokim stopniu zorganizowania i właśnie ta organizacja, szczególnie w defensywie może być kluczem do awansu. Argumentem za Włochami także jest rewanż w Turynie. Bayern w tym sezonie może i gra świetnie zarówno u siebie jak i na wyjeździe ale oczywistością jest, że w meczu takiej rangi kiedy mogą decydować detale łatwiej sprawę awansu rozstrzygać przy wsparciu kilkudziesięciu tysięcy swoich kibiców.

Swoją drogą zapowiada się cholernie ciekawy pojedynek jednych z najsilniejszych drugich linii na świecie i na to najbardziej ostrzę sobie zęby.

Wróć do „Puchary Europejskie”