Re: Ekstraklasa w sezonie 2012/2013

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5316
Kibicuję: Tylko WISŁA

Re: Ekstraklasa w sezonie 2012/2013

Post autor: DDK » 15 kwie 2013, 19:02

Magnum pisze: Jeden z czynników "celowości" zagrania to ustawienie rąk. Jeśli ręka jest wysunięta daleko od ciała, czyli nie jest w pozycji naturalnej, to uznaje się to za celowe zagranie.
http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/12,91 ... akcje.html
"Naturalna pozycja" to też kwestia dyskusyjna. JAk piłkarz się obraca żeby nie dostać piłką w twarz tylko w plecy to ręce automatyczne (naturalnie) idą na boki - co jak wtedy dostanie piłką w rękę (pół metra od tułowia?) No i tutaj własnie chodzi o to jak powinno się zinterpretować tą sytuacje, czy to była pozycja naturalna, czy jednak ręka była wysunięta od ciała?
Magnum pisze: Jeszcze jedna sprawa - oficjalnym słowe po polsku na deliberate handball jest rozmyślne zagranie piłki ręką, a nie celowe, chociaż wydają się słowa podobne, ale może jakaś subtelna różnica jest, więc warto mieć na uwadze dokładną terminologię.
No właśnie, tylko jaka jest ta subtelna różnica?
Magnum pisze:
rzeznik pisze:Korzyść nie ma najmniejszego znaczenia, liczy się celowość
To jest inny aspekt, którego wiele osób nie rozumie albo po prostu nie ma pojęcia o nim.
Przyznam, że słyszałem już tyle wersji że w końcu nie wiedziałem która jest prawdziwa. Dla mnie osobiście to jest głupota. Uważam, że jeśli pilkarz choć trochę zwiększył powierzchnie ciała (nawet mając ręcę przy sobie) ale piłką idąc np. w stronę już pustej bramki odbiła się od jego ręki to dla mnie powinien być karny.

PS Chodźmy dalej, wyższy poziom abstrakcji: co w przypadku gdy piłkarz strzela i trafia w rękę ustawionego metr dalej kolegi z zespołu? TEn co dostał piłką w ręke nie był na spalonym, ale jego ręka już tak. Spalony jest jak wiadomo gdy wystaje jakaś część ciała którą można zagrac. Ręką nie można zagrac, ale w tym przypadku mimo że zagrał ręką nie powinna zostać odgwizdana. Czyli przyjął (NIECELOWO) piłkę ręką, która była jedyną częścią ciała wystającą poza linie spalonego.

e: te linki co daliście poczytam wieczorem.

Wróć do „Polska”