Re: Nowa II liga

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6716

Re: Nowa II liga

Post autor: Boromir » 19 cze 2013, 11:41

Reforma ligi wchodzi dopiero od sezonu 2014/2015, więc ten sezon zagramy jeszcze w normalnym, zachodnim składzie. Jedyne wątpliwości dotyczą licencji, na pewno nie dostał jej Turek (co zresztą było do przewidzenia, zarówno sportowo jak i finansowo oni nie nadawali się do gry) dzięki czemu utrzymuje się Ruch Zdzieszowice (a nie Oława). Nie wiadomo, czy do gry w II lidze przystąpi Warta Poznań - pani prezes nie dostała gruntów, popadła w konflikt z miastem i najbardziej ucierpiał na tym klub, co może zaowocować długim spadkiem w dół. A ja pamiętam jeszcze tę hucpę z darmowymi biletami na Bułgarską i rozmowy poznaniaków w tramwajach o derbach w Ekstraklasie :lol: Ja jednak mam nadzieję, że zagra, bo to byłby fajny wyjazd no i w sumie klub z tradycjami, mimo, że obecnie "prowincjonalny", że tak powiem.

Z beniaminków mogę jedynie powiedzieć o Lechii Zielona Góra, gdzie pieniądze są i powinno być stabilnie (na chwilę obecną), ale tam grali głównie gracze młodzi i zanotowali dobry sezon, więc kto wie, czy ich nie rozkupią. Lubuskie miasta się odradzają, Stilon Gorzów też w imponującym stylu awansował do III ligi (25-3-0), a ich sponsorem jest PGNiG. Coś, co było zmorą lubuskich klubów (pieniądze), akurat w tych drużynach nie powinno przeszkadzać w rozwoju przez kilka lat. Co do Wielkopolski to nie wiem czy w Sokole Kleczew nie macza paluchów kopalnia.

Walka w przyszłym sezonie będzie ciekawa, bo grupa jest wyrównana, a miejsc tylko osiem :D

Wróć do „Polska”