Ciezko sie oprzec wrazeniu ze bronisz do tego pokazujesz ze masz raczej blade pojecie jak wyglada "logika lewicowca" (mnie jej nie musisz uczyc) jednoczesnie przedstawiasz "logike prawicowca" ktora polega na tym ze wpychasz mnie do jakiegos szeregu poniewaz sobie pozwolilem na kpine z patriotow-piknikow. To wasz sztandarowy problem wyznajecie zasade jak nie z nami to przeciwko nam. A jeszcze sa ludzie ktorzy patrza na to z boku i smieja sie albo z jednych albo z drugich.
Zwyczajnie wkladasz mnie do szuflady jakiegos wroga polskosci i patriotyzmu poniewaz dla mnie ta "aktywizacja" jest dosc smieszna. Pokrzyczec i pomaszerowac (ba nawet pobiegne) to ja tez sobie moge. Stane sie od razu wielkim patriota i bede mogl patrzyc z wyzszoscia na ludzi ktorzy stali po zlej stronie w tym lub innym punkcie historii? I nie wmawiaj mi ze tu chodzi wylacznie o zbrodniarzy (Bauman jest zbrodniarzem?) bo solidarnie potraficie spluwac na Szymborska za wierszyk. Wielka przewina.
Jak Ty osmieszasz innych albo wklejasz zabawne obrazki to jest to wyklad o tolerancji. Kiedy wmawiasz mi autorytety probujac w swoim mniemaniu pokazac "co takiego soba reprezentuje" (no co?) albo piszesz ze lubie aborcje to oczywiscie szanujesz swojego rozmowce.
To Ty robisz tutaj za jakis autorytet moralny wskazujac kto gdzie powinien siedziec z kogo moge drwic kogo krytykowac. To co teraz przeprowadzasz to nie jest wyklad (wiec Ci jako przyszly wielki patriota krzykne wypierdalaj)? Najwyrazniej za bardzo napompowales sie idealami. Spoko tylko mi drogi nie musisz wskazywac zajmij sie mlodszymi kolegami moze uchronisz ich od bledy zauroczenia PO w jaki sam kiedys popadles.
Super ze chcesz czuc przynaleznosc do grupy i byc w swoim mniemaniu czescia czegos wielkiego i wznioslego. To dobra rzecz tylko nie przeginaj paly traktujac tych o "lewicowej logice" jako ludzi ktorych myslenie juz na starcie jest obarczone bledem. Pewnie nie zastanawiales sie nad tym ale niewykluczone ze to akurat Ty sie mozesz mylic.
Pozdrawiam.