Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post autor: Wilmore » 18 lip 2013, 21:53

Przypominam, że Thiago Silva przed odejściem też przedłużył umowę z Milanem.

Te brednie o braku sensu przedłużenia umowy przez Robinho zweryfikowała rzeczywistość, jak zwykle zresztą.
Brednie o Robinho jako gwiazdeczce zajmującą się układaniem fryzury i struganiem gwiazdora Robinho ku zaskoczeniu wielu - w tym mnie - weryfikuje od pierwszego dnia pobytu w Milanie, gdzie stał się prawdziwym profesjonalistą.

Pytanie tylko, jakie dostał warunki przedłużenia umowy i jakie były intencje obu stron.
Milan z jednej strony oszczędza na dobrym piłkarzu (na pewno zszedł poniżej 3 milionów rocznie, pytanie - jak nisko), który nie ma problemu z ławką, a w tym sezonie będzie dodatkowo umotywowany (mundial, chęć pokazania Santosowi, ostatnie miesiące w Europie), a w drugim scenariuszu nic na przedłużeniu umowy nie traci, bo zmusi Santos do ruchu, jak było z Thiago Silvą. Win-win.
Od kiedy Robinho eksplodował talentem jako ofensywny pomocnik u Allegriego, to jestem jego dużym zwolennikiem. Na ten moment to nasz najlepszy prawoskrzydłowy (grywał tam na jesieni skutecznie zamieniając się pozycjami z Faraonem), pierwszy zmiennik w ataku i najlepszy ofensywny pomocnik. Nigdy nie było problemów dyscyplinarnych czy zdrowotnych (w sensie nadwagi), jeśli dojdzie odpowiednia motywacja, to nie będzie czego żałować.
Zwłaszcza, jeśli alternatywą dla niego miał być Ljajić, który jest na razie nieosiągalny.
Nie mogę określić tej decyzji jako jednoznacznie złej. W najgorszym razie Galliani zminimalizował straty (nie wierzę, że Robinho wypełni kontrakt i odejdzie w 2016 dopiero do Brazylii), w dobrym za mniejszą pensję zyskał bardziej umotywowanego gracza, w najlepszym sprzeda go za większą kwotę niż ostatnio wynegocjowaną od Santosu, bo nie ma już ryzyka oddania go za darmo za moment.
Sytuacja jest taka, że wszystko się może zmienić w ciągu paru najbliższych godzin. Nic mnie nie zdziwi.
jeszcze jestem ciekawy jak wygląda pensja, tj. czy od tego roku zgodził się na obniżkę czy tez od nowego sezonu będzie kasował mniej.
Jeśli przedłużył umowę, to jestem na 100% pewien, że zacznie mniej zarabiać od tej chwili. Zamiast 4 milionów przez sezon będzie zarabiał 2-2,5 miliona (tak obstawiam) przez trzy lata.
Tylko teraz co ? Trzech zawodników na jedną pozycję - Robson, Ricky i Honda ?
Robinho może grać na dwóch pozycjach w 4-3-1-2, dwóch w 4-3-3 i czterech w 4-2-3-1. Bardzo dobry zawodnik szerokiego składu, który jako jeden z nielicznych graczy z naszego składu może po wejściu z ławki zmienić losy meczu.

Wróć do „Włochy”