W zespole wielkich zmian nie dokonano, bo Rafał Górak mając pierwszy raz na Bukowej spokojną rundę, poskładał dobry zespół, który był najlepiej grającym zespołem w rundzie wiosennej. Z klubu odszedł Deniss Rakles, któremu zakończyło się wypożyczenie, jednak był wyróżniającą się postacią w zespole. Prócz niego szereg opuścili bezproduktywni piłkarze, jak: Jan Beliancin, Michał Farkas czy Bartłomiej Sobotka. Szereg GieKSy opuścił znany na GieKSie Jacek Kowalczyk, jednak był zawieszony na ponad pół roku za poprzednią "działalność" w Odrze Wodzisław i nie zdobył już uznania na kolejny sezon.
Do GieKSy za to doszło kilku młodych piłkarzy jak i doświadczonych, którzy mają pomóc stworzyć ambitny i dobrze zgrany zespół. Wrócił Michał Zieliński, który kiedyś w GieKSie dobrze się prezentował. Dołączył także Tomasz Wróbel z GKS-u Bełchatów.
Znakiem na to, że GieKSa wraca na właściwe tory było przedłużenie kontraktu z Grzegorzem Fonfarą i Przemysławem Pitrym, którzy mieli oferty z ekstraklasy, jednak postanowili zostać w GieKSie.
Dzisiaj inauguracja i mam nadzieję, że awans w Pucharze Polski z Wigrami Suwałki będzie pierwszym pozytywnym znakiem, że GieKSa będzie poważnym zespołem, który może walczyć co 3 mecze