Z wiki:MGiggs pisze:Mirek- Puyol przyszedł do Barcy mając lat 17 - rozumiem że nie jest wychowankiem?Nie rozumiem tego chwytu.Chodziło mi o wprowadzanie i szlifowanie mlodych graczy.
Zamiast po raz kolejny pierdolić slogany warto poczytać wywiady z Ronaldo który mówi ile dał mu Saf i jak sie nim opiekował i ile się nauczył. Nie pisze o wychowankach tylko o młodych graczach których którzy przyszli za młodu i zostali oszlifowani. Kiedy Juventus oszlifował graczy kalibru rooneya czy Ronaldo?
Istotną sprawą jest to, że Puyol przechodząc do Barcelony nie grał pewnie nawet w profesjonalnym klubie, a Ronaldo był pewnie czołową postacią w Sportingu CP. Nie ulega wątpliwości, że Man Utd wiele pomogło Ronaldo w karierze jednak nie można porównywać obu przypadków. Ja nie jestem w stanie napisać, że Milan wykształtował Kake bo zrobiło to Sao Paulo. Rozumiałbym gdybyście ściągnęli gracza z prowincjonalnego klubu lub z jakiegoś słabego co nigdy nic nie osiągnął i go wykształtowali to rozumiem, że można użyć słowo wykształtował jednak w przypadkach których podałeś wcześniej takiego słowa nie można użyć. Inna sprawa wygląda z Giggsem, Scholsem czy Beckhamem mimo iż ten grał w innych juniorskich klubach.Carles Puyol rozpoczął swoją piłkarską karierę w lokalnej drużynie w małym miasteczku, gdzie się urodził, Pobla de Segur. Jego talent szybko przyciągnęły większą uwagę i, w wieku 17 lat został sprowadzony do La Masii.
Nie znam się w sprawach Juve, ale Rooneya wykształtował Everton, a CR Sporting. Manchester tylko pomógł tym graczom wejść na jeszcze wyższy poziom.MGiggs pisze:Kiedy Juventus oszlifował graczy kalibru rooneya czy Ronaldo?