Re: Domek nr 10 (temat luźny)

Awatar użytkownika
maestro
Podwójne standardy
Reputacja: 174
Kontakt:

Re: Domek nr 10 (temat luźny)

Post autor: maestro » 06 sty 2014, 13:34

Myślę, że troche za bardzo ufasz tej matematyce ;) Sytuacji na drodze sa setki, każda inna, czasem ktoś wychodzi z za samochodu, ktoś wysiada z samochodu, czasem nagle wybiegnie dziecko, czasem jest ciemno, czasem jest ślisko, pomijając już fakt, że mało kto jeździ faktycznie 20km/h. Ale ja bardziej miałem na myśli fakt, że mimo świateł, pieszy zwyczajnie zlewa się z otoczeniem. Ulica czarna, pieszy na czarno, deszcz, światła (latarnie, reflektory) odbijają się od wszystkiego, a pieszy gramoli się na przejście (oczywiście ma pierwszeństwo) myśląc, że kierowca już z daleka go widzi, a tak nie jest. Przepisy, to jedno ale zdrowego rozsądku nie zastąpią. Osobiście mam nawyk zwalniania przed każdym przejściem ale mimo to czasem sobie mysle, żeby taki osobnik jeden z drugim, co nawet nie obróci głowy wchodząc na przejście zamienił się ze mną miejscami, to miałby chociaż świadomość, że z perspektywy kierowcy dużo mniej się widzi ;)
A że rowerzyści utrudniają. Jak to mówią punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :) Nikt specjalnie nie utrudnia, a każdy ma przecież prawo poruszać się po drodze. moim zdaniem niekorzystna była zmiana przepisów dająca rowerzystom pierwszeństwo przecinając ścieżką ulice. Masa niebezpiecznych sytuacji powstaje z tego powodu. Fakt, że z winy kierowców przeważnie (bo przeciez mają obowiązek ustąpienia pierwszeństwa) ale też wielu nie bierze pod uwage faktu, że kierowca ma ograniczoną widoczność i świadomość co się dzieje wokół, czego nie mozna powiedzieć o rowerzystach i pieszych ;) Odblaski bardzo pomagają, dla własnego bezpieczeństwa, bo żadne przepisy nie zastąpią rozsądku, a w żadnym wypadku nie polecam ufać kierowcom, że będą przestrzegać przepisów, bo nie będą. On złamie przepisy, zostanie ukarany, a 'ofiara' może stracić dużo więcej.

Wróć do „Hyde Park”