Re: Siłownia - Kulturystyka

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3406

Re: Siłownia - Kulturystyka

Post autor: seba82 » 03 lut 2014, 17:40

franz pisze:
MGiggs pisze:a mięsko nie chce iść w góre to polecam!
No ja mam właśnie ten problem. Po jego zbadaniu i konsultacjach z "kibolami - bandytami z siłowni" ( :wink: ) dochodzę do wniosku że ćwiczę za dużo!

Chodzi oczywiście o cradio :wink: Po treningu za dużo biegania cardio, a na dodatek jeszcze bieganie poza siłką, rower (gdy nie było mocnych mrozów), basen i piłka na hali, no i jak ta masa ma lecieć mimo, że opierdalam konia z kopytami :wink:

Oczywiście jakoś się tym nie martwię, bo siła i rzeźba są ok, a na masie jakoś mi nie zależny choć wiem że te pierwszy czynnik jest silnie związany z tym trzecim :wink:
Zmniejsz cardio lub zamień na HIIT( max 3 x tyg.) lub coraz bardziej popularne kompleksy sztangowe ( tylko w dnt i raczej nie dla początkujących) tylko trzeba je umiejętnie wkomponować w tydzień treningowy by się nie przetrenować. Plus kompleksów sztangowych jest taki, że nie zgubisz tyle mięcha co po intensywnym cardio a za to dużo więcej tłuszczu oraz bardzo poprawia wydolność.

A jak wolisz skupić się raczej na braku przyrostów, to gorąco polecam zagłębić się w temat włókien szybkich i wolnych (białych i czerwonych )i pod tym kątem zmienić trening. Niektóre włókna np. w udach reagują dopiero po 14+ powtórzeń.
Polecam taką zmianę treningu, jeśli trzymaliscie się utartych schematów wcześniej (masa 8-10 itd) to poczujecie różnicę.

Procentowy podział włókien mięśniowych :

http://fitnesi.pl/artykul/wlokna-miesni ... miesniowej

Wróć do „Inne sporty”