Książki - recenzje

Awatar użytkownika
Anka
One I Love
Reputacja: 0

Post autor: Anka » 07 lip 2005, 18:27

Taak, trzeba przyznać, że Coelho to świetny pisarz. Jego książki nie są non-stop o tym samym. Ma swój styl pisania, ale w jego powieściach nie widzę zbyt dużego podobieństwa, jeżeli chodzi o fabułę.

Ostatnio przeczytałam, a raczej umęczyłam, 'Zwodniczy punkt' Dana Browna. I się zawiodłam. Fabuła aż nadzwyczaj podobna do 'Kodu Leonarda da Vinci'. Podobne zakończenie, też facet podobny do Nauczyciela... :? Dziwi mnie to, bo przez ostatnie tygodnie/miesiące jest na szczycie listy najlepszych pisarzy śwata. A tak naprawdę się niczym nie wyróżnia. Raz mu się udał 'Kod...', i wszystkie swoje książki obecnie pisze pod kątem wyżej wymienionej powieści. Szkoda. ;)

W najbliższym zaś czasie mam dostać na imieniny 'Zahir', pióra Paulo Coelho. Nie wiem, czego mam się spodziewać. Ostatnimi czasy ta książka spotkała się z dość ostrymi słowami ze strony krytyków literackich. Czy jest aż tak 'słaba'? Zarzucają jej, że nie wyróżnia się niczym, nie różni się zbytnio od innych powieści Coelho... Co o tym sądzicie? ;)

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”