Re: Bayern Monachium - Manchester United (1/4 LM 2009/2010)

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 177

Re: Bayern Monachium - Manchester United (1/4 LM 2009/2010)

Post autor: Michał M » 02 kwie 2014, 11:48

janop pisze:Pytanie do fanów Bayernu: dlaczego Mario Mandžukić nie zagrał w pierwszym składzie. Po meczu łatwo mówić, ale biorąc pod uwagę co obrona MU wyprawiała w tym sezonie wyjście bez klasycznego napastnika wydawało mi się delikatnie mówiąc dziwne.
Guardiola liczył się z dobrą grą w powietrzu defensywy MU (i na pewno się tu nie zawiódł ;)), więc odpuścił sobie Chorwata, który najlepiej czuje się właśnie w grze głową, żeby w ogóle nie grać na wrzutki (co jak okazało się, zabrało nam jedną z broni). Liczył też, że Mueller jak to Mueller, znajdzie w końcu gdzieś lukę w szczelnej defensywie gospodarzy - co mu się nie udało. Najbliżej szczęścia był po dwójkowej akcji Ribery'ego z Robbenem, ale uprzedził go bodajże Vidic. Z kolei jak już wszedł Mandzukic i poszła taka akcja z prawej strony, gdzie z kolei Robben świetnie odegrał do Francka, a Ribery od razu dośrodkował wzdłuż linii bramkowej, a Mandzukic się spóźnił z dojściem do piłki, to przez chwilę żałowałem, że nie ma już na boisku Muellera. Z drugiej strony, Mandzu miał spory udział w zdobyciu bramki, więc z pewnością jego wejście się opłaciło ;)

Ciekaw jestem co w związku z tym zaproponuje Guardiola w rewanżu. Ma trzy możliwości z przodu i w środku pomocy - Mandzukicia, Muellera i Goetze, a w związku z absencją Bastiana i Thiago (co z automatu ustawia środek pomocy Lahm-Kroos) musi dwie z nich desygnować do meczu. Nadal sądzę, że lepszą opcją jest dwójka Mueller-Goetze, która może mocno wymieniać swoje pozycje, a także pozycje Francka i Arjena. Pozbawia nas to jednak jakiejkolwiek możliwości walki w powietrzu. Tak jak napisałem wcześniej - brakuje nam tu Lewandowskiego ;)

Wróć do „Puchary Europejskie”