Problem Rooney'a jest taki, że ja oparliśmy na nim napard to zarówno w 2009 jak i w 2012 przegraliśmy majstra. Właściwie to swoją grą można powiedzieć, że wygrał nam majstra jedynie w 2011 roku, gdzie trzeba przyznać, że po fatalnym początku sezonu wrócił i nas pociągnął. Wcześniej był tylko dodatkiem obok CR7. Lubiłem zawsze gościa przed laty, zawsze ceniłem jego walkę, ma u mnie w ciul minusa za te próby odejścia, ale no zbyt często przede wszystki kiedy trzeba na niego liczyć zawodzi. Jest zacnym dodatkiem, ale tak jak wspomniał choćby Red ani na 10 nie jest wybitny, ani na snajperze i cieżko dla kogoś takiego ustawiać takse. Bo co by nie mówić to robimy nie przechodzimy np. na 4-2-3-1, bo mamy dwóch dobrych napastników. Dlatego z żalem bo z żalem, ale wypadałoby by w końcu wybrać albo RVP albo on i przechodzimy na 4-2-3-1. No chyba, że jest jeszcze inna opcja jak Pellegrini w City grać 4-4-2 tylko, że skrzydłowy obaj schodzą do środka i kreują grę i boczni obrońcy odpowiadają za skrzydła. Czy podobna gra ja Simeone w Atletico wtedy dla obu może by się znalazło miejsce.
W każdym bądź razie najpierw trzeba wyjebać Moyes'a i wziąć kogoś ogarniętego, który ma pomysł wizję i nie boi się odwaznych decyzji. Jeśli np. bierzemy Kloppa i jego wizją jest granie 4-2-3-1 to niech wybierze jednego napadzioa, sprzeda drugiego(bo zarówno RVP jak i Roo nie zgodza się na role zmeinnika) i konstruje grę pod swój pomysł. Bierzemy Simeone i on uznaje, że obu jest w stanie wkomponować to tak gramy. I to wszystko.
Osobiście z tych wszystkich opcji bym widział grę podobną jak City. Mamy dwóch podobnych skrzydłowych jak oni Silva i Nasri. Z lewej strony schodzi u nas Mata i kreuje grę, z prawej Jaunzaj i to samo. Dokupić do tego Reusa z ławki Kagawa.. W napadzie Gruby i RVP i jest paka. Gruby nie będzie miał roli lidera, potrafi się odnaleść w grze kombinacyjnej, walczy i byłby dobrym dodatkiem do kreującyh grę Maty i np. Reusa. Z ławki Shinji Januzaj i Valencia gdybyśmy chcieli oskrzydlać. W napadzie z ławki Welbz albo Hernandez. Dokupić do tego kogoś do środka. Sprzedać Youunga i Naniego i jedziem.
Gdy trzeba grać jednym napastnikiem to też jest opcji do tego od liku.
Ale przede wszystkim najważniejsze te roważania nic nie dadzą jeśłi menadżer nie będzie miał pomysłu. Moyes takowego nie ma. Gra skrzydłami keidy najlepsi są Mata i Januzaj czyli goście którzy lubią zejść do środka to kpina. Można w ostatnich meczach dostrzeć pewne symptomy poprawy. Pewnie go zostawią, ja bym wyjebał. Niech przynajmniej w końću wdroży jakąś wizję i do niej dokupuje zawodników. W obecnej stuacji kadrowej jak wspomniałem wyżej taki system ze schodzącym ze skrzydłem graczami byłby najlepszy, biorąc pod uwagę dwójke w ataku. W każdym bądź razie, kolejny sezon to już nie będa żartty. Jeśli znowu nie awansujemy choćby do LM, to będziemy w dupie. Mam nadzieję, że zarząd ma tego świadomość i podejmie odpowiednie decyzje.