Chelsea FC (zbiorczy)

Mikusinski
Grafomańskie harakiri
Reputacja: 0
Lokalizacja: Tam gdzie siarkowy leży gród, tam Mielec znalazł grób.....
Kontakt:

Post autor: Mikusinski » 10 lip 2005, 9:38

Ale jaja :!: :!: :!: Abramovicz w sądzie :!: :?

Boris Berezovsky - rosyjski oligarcha, przebywający na wygnaniu w Londynie zapowiedział, że jesli wygra sprawę w sądzie z Romanem Abramowiczem to możliwe, że przejmie Chelsea !

Jak to zwykle z panem Borisem bywa nie chodzi o małe pieniądze - od właściciela Chelsea Borys chce dostać (i wymusić to na nim drogą sądową) 7.5 biliona dolarów czyli 4.3 biliona funtów.

Pan Berezovsky wyjawił w niedzielnym The Independent, że jest fanem Chelsea i dodał, że mógłbym przyjąć klub jako część zapłaty jego byłego partnera biznesowego, Abramowicza za wyżądzone mu szkody:

,,Roman Abramowicz ma wiele inwestycji za granicą. Ma Millhouse Capital, klub sportowy Chelsea ..."

,,Jestem fanem Chelsea. Nie będę na to nalegał, ale jeśli Roman nie będzie mógł mi zapłacić w żaden inny sposób, odda mi swój klub."

Pan Berezovsky uważa, że Abramowicz zmusił go do sprzedaży akcji poniższych firm za wiele mnie niż były one w rzeczywistości warte:

- ORT, 49 % w latach 2000-2003 za 150-170 milionów dolarów - centralnej stacji TV w Rosji,
- Sibneftu, 50 % r. również w latach 2000-2003 za 1.3 biliona dolarów - naftowy gigant w Rosji,
- Rusalu, 25 % w latach 2003-2004 za 500 milionów dolarów - aluminiowy gigant w Rosji.

,,W każdej z tych sytuacji powiedziano mi, że jeśli nie sprzedam aukcji po takich cenach to zostaną mi one odebrane."

Jak tylko Berezovsky skończy naliczanie strat zajmie się pisaniem pozwu do sądu przeciw Romanowi A.:

,,Z moich obliczeń wynika, że Abramowicz jest mi winien połowe obecnej wartości Sibneftu, którego dziś jest właścicielem (wartość ogólna 4.5 biliona dolarów). Dodatkowo zmuszono mnie do sprzedaży swoich 25 % akcji ORT za 500 milionów dolarów, mimo, że Abramowicz sprzedał tyle samo za 1.8 biliona dolarów."

Opinia ekspertów: Berezovsky nie stracił niczego. Zapłacono mu wartość rynkową akcji, bo Sibneft pięć alt temu był wyceniany na 1.5 biliona dolarów.

Berezovsky dodaje także, że Abramowicz wykonywał polecenie prezydenta Rosji - Vladimira Putina. Rzecznik prasowy właściciela Chelsea dementuje to oskarżenie.

Objęty azylem politycznym Berezovsky zgłosił się do firmy, Carter-Ruck, który w sądach wygrywała sprawy dla największych np. super-modelka Naomi Campbell. Proces ma się rozpocząć we wrześniu ...

Wróć do „Anglia”