Re: Primera Division

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2449
Kontakt:

Re: Primera Division

Post autor: Kluchman » 13 maja 2014, 20:32

Sammyy pisze:MGiggs napisał(a):
Sammy a ile w klubów w Hiszpanii nie ma długów? Ile jest czysto prowadzonych?

Dokładnych danych nie mam, ale możliwe, że żaden.
Że w ogóle nie mają żadnych długów? W La Liga większość klubów ma spore długi wobec państwa, a co dopiero w bankach. Jeśli mówimy o zadłużeniu ogółem (a nie o zadłużeniu netto) to chyba wszystkie kluby mają jakieś długi. Jeśli jest jakiś wyjątek to może Real Sociedad, ale tylko dlatego, że kilka lat temu ogłosił bankructwo, aczkowliek z tego, co udało mi się wygrzebać, oni również mają kilkadziesiąt milionów.

Takie Atletico ma długi ogółem podobne do tych Realu i Barcelony tylko w przeciwieństwie do tych klubów jest winne ponad sto baniek fiskusowi - mniej więcej tyle, ile wynosi roczny budżet (przychody) tego klubu (w tym roku mogą mieć zauważalnie lepsze wyniki). Czyli maja podobne długi do potentatów przy czterokrotnie mniejszych przychodach. To dlatego Atletico często sprzedaje swoje gwiazdy. Bo musi i jest to wina wielu lat złego zarządzania finansami klubu (a jeszcze chcą budować nowy stadion!).

Są kluby, które mają zdrowe finanse. Sam fakt posiadania długów o niczym nie świadczy. Kwestia jak duże obciążenie dla budżetu stanowi spłata zobowiązań. Jednak dla wielu klubów ta spłata zobowiązań jest problemem i dostawały one budzącą wątpliwości pomoc od podmiotów publicznych. To dlatego Niemcy tak skarżą się na Hiszpanów. Bo kluby niemieckie chyba jako jedyne bez rażących wyjątków same na siebie zarabiają i rozwijają się bez kredytów. Przykład Borussi Dortmund jest świetny. Ten klub miał wielkie kłopoty finansowe i ciężką pracą mądrych ludzi doszedł do tak dobrej sytuacji, jaką mają teraz. Tam La Liga powinna szukać wzoru do nasladowania, ale różnica w mentalności Hiszpanów i Niemców jest ogromna.

Wróć do „Hiszpania”