Re: FA Cup (Puchar Anglii)

blackmore
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 163

Re: FA Cup (Puchar Anglii)

Post autor: blackmore » 17 maja 2014, 17:01

Duch pisze:Jak dla mnie jest to sprawa oczywista. No chyba mi nie powiesz, że wygranie pucharu - szczególnie jeśli nastąpi to po blisko dziewięciu latach - nie będzie żadnym handicapem dla klubu?
Będzie, ale Arsenal ma aspiracje do mistrzowskiego tytułu (od kilku lat jest kryzys, ale Kanonierzy to wciąż wielki klub), więc moim zdaniem wartościowsza byłaby walka o mistrzostwo i np. drugie miejsce jak taki Liverpool niż zdobycie Pucharu Anglii. Wicelider byłby faktycznie kopniakiem na kolejny sezon.
fieldy pisze:wygrana - podnieść na duchu, zjednoczyć, mogą uwierzyć, ze ich stać na walkę z najlepszymi, etc.
Jest różnica między walką z najlepszymi w lidze oraz Lidze Mistrzów, a w Pucharze Anglii. To właśnie wspomniani The Reds pokazali, że potrafią walczyć z najlepszymi i Rodgers (przynajmniej na ten sezon) przywrócił siłę tej drużynie (choć naturalnie jeszcze wiele do poprawy, przede wszystkim gra defensywna).

Poza tym mam wrażenie, że jak się mówi o tych 9. latach bez trofeum, to i tak myśli się przede wszystkim o mistrzostwie. Liverpool, United, czy City też nie za często sięgają po Puchar Anglii, tylko Chelsea miała w ostatnich latach parcie na to trofeum (choć przyznam szczerze, że i tak czuję głód od tego 2010 r., może ewentualnie zmniejszony dzięki wygranej w LM).

Także to takie 9. lat bez trofeum, ale raczej 10. lat bez mistrzostwa.

No tam, za godzinę meczyk.

Wróć do „Anglia”