Re: Ogólna dyskusja o polityce

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post autor: Wilmore » 23 maja 2014, 17:57

raf2 pisze:
Wilmore pisze:W Polsce nigdy komunizmu nie było. Poczytaj trochę, czym był/jest komunizm, a później zacznij rzucać takimi twierdzeniami od czapy. System panujący w Polsce w latach 44-89 nie sposób nazwać komunizmem, tak samo jak to, co wprowadzono w reszcie państw "zza żelaznej kurtyny".
To jak nazwiesz ten system? Tylko nie mów, że to był socjalizm, bo to socjalizm to był jak rządziło SLD w latach 01-04
Uwielbiam to nasiąknięte ignorancją podejście do terminologii politycznej sympatyków prawicy :lol:
To, że rządzili socjaldemokraci nie oznacza, że wprowadzono socjalizm.
Socjalizm wprowadziło SLD? W trzy lata? I w ramach idei socjalistycznych (odrzucenie kapitalizmu, gospodarka centralnie planowana, cała gospodarka w ręce państwa dla przykładu) SLD obniżało podatki i ułatwiało prowadzenie działalności gospodarczych?
Za PRL "nie zdążono" wprowadzić komunizmu, który jest raczej pewnym ideałem, do którego dążą socjaliści. Socjalizm jest poczwarką, która w założeniu ma się przerodzić w komunizm (choć nie musi oczywiście). W Polsce nigdy komunizmu nie zdążono wprowadzić, dlatego system PRL nazywa się "realnym socjalizmem".
myhalek_acm pisze:Nie żebym coś sugerował ale poleganie na tego typu tekstach z wikipedi i wklejanie ich zeby potwierdzic swoją rację jest moim zdaniem wlasnie ukazywaniem mi tego że mam budować swoje poglądy czyli swiatopoglad na daną sprawę poprzez wikipedię. Moim zdaniem Faszyzm nie ma za wiele wspolnego z konserwatywnym liberalizmem który cenię u Korwina. Nazwiesz go Faszystą to i mnie nazwiesz faszystą ponieważ popieram jego program. A poprzesz to na roli gejow i lesbijek ? Bo narazie caly twoj wywod opiera się na tym ze nazywasz nasz faszystami bo Nie lubimy gejów i lesbijek
:lol:

1. Prezentowanie ignorantom wikipedii to dla nich możliwość nauczenia się czegoś, a nie budowania światopoglądu. Światopogląd to nie wiedza.

2. Czytaj ze zrozumieniem: napisałem szereg przesłanek, które trzeba spełnić łącznie, by być uznawanym za faszystę, a Ty wyciągasz jedną z nich i piszesz, że za podejście do gejów przypina się łatkę faszysty. Następny nie rozumiejący słowa pisanego :(

3. A co ma konserwatywny liberalizm do faszyzmu? Przecież nikt nic tu o tym nie pisał.

Jesteś uroczy.
Napisałem to:
Wilmore pisze:Nie jest faszystą ktoś, kto jest wrogiem homoseksualistów, uważa gender za zło, a jednocześnie jest liberałem gospodarczym.
Na co Ty napisałeś:
myhalek_acm pisze: Bo narazie caly twoj wywod opiera się na tym ze nazywasz nasz faszystami bo Nie lubimy gejów i lesbijek
Chłopie, ratuj twarz, przestań pisać.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”