Druga istotna sprawa jest ilosc spotkan rozgrywana w Gold Cup w krotkim czasie jak w kazdym turnieju.Arena chce aby Landon Donovan wystepowal w calym spotkaniu w drugiej rundzie kiedy trzeba bedzie walczyc w systemie pucharowym i z silnym druzynami np. jak Meksyk,Kolumbia,RPA czy Honduras.Pamietajmy MLS jest w srodku sezonu! Ma to sens i dlatego Donovan wchodzil na zmainy w 3 pierwszych spotkaniach i strzelal gole.Przed meczem z Kostaryka Amerykanie juz awansowali do 2 rundy,wiec kilku zawodnikow jak Donovan,Beasley weszlo na zmiany a inni jak Pope,Onyewu czy Mastroeni nie wystapilo wogole.
Arena w tych meczach wystawial prawie wszystkich zawodnikow jakich mial do dyspozycji w kadrze aby dac im pograc.
Trzecia sprawa moze byc fakt,ze klub Donovana z MLS LOS ANGELES GALAXY gra mecz towarzyski 18 lipca z Realem Madryt w Crason w Kalifornii na boisku Galaxy i moze Arena zechce aby Donovan w nim wystapil,ale to tylko spekulacje i watpie aby zwolnil zawodnika na mecz towarzyski mimo,ze z Realem.
Rossi pisze:Ja mam jeszcze Mlssoccer pytanie![]()
Dlaczego Landon Donovan mecze w tym turnieju rozpoczna na ławce rezerwowych??? przecież to jest ich najlepszy zawodnik obecnie znajdujący się w kadrze ja troche nie rozumiem Areny