Emerald pisze:No Morrow!!MGiggs pisze:To podaj mi Morrowie w miare tanie opcje na obrone fani Barcy też posłuchają.
Ja słucham od wczoraj i nic!!
No sorry chłopaki ale ostatnio bardzo dużo pracuję i nie mam czasu zajrzeć na forum.
A wy Emeraldzie w samej La Liga to macie mało obrońców, których Barcelona mogłaby spróbować wyciągnąć? Gimenez z Atletico, Inigo Martinez z Sociedad, Laporte z Bilbao. Sorry ale wy IMO powinniście być bardziej zdeterminowani do pozyskania klasowego stopera bo macie tylko Pique, półśrodki jak Masche czy Songa, no i Bartrę, który ciągle jest znakiem zapytania. W Katalonii akurat w tym okienku powinni rozbić świnkę dla klasowego obrońcy a nie szukać pośrednich rozwiązań.
Wracając do tematu. Biorąc pod uwagę, że mówi się o 10-12 mln funtów za Vermę, który zaraz będzie miał 30 dychy na karku a tak po prawdzie to jego jedynym kozackim sezonem w Anglii był ten debiutancki czyli 2009/2010 to myślę, że jednak stać nas w tym progu cenowym na więcej. Żeby nie było, lubię Belga, cholernie mi imponował w tym debiutanckim sezonie, miał w sobie coś ze skały-Vidicia a przy tym potrafił grać piłką. Tyle, że my w tym momencie jesteśmy na rozstaju, tworzy się coś nowego i jeśli podejmiemy złe decyzje to możemy skończyć jak Liverpool kilka lat temu, który z trudem wygrzebał się z przeciętności a sprzątanie bałaganu po nieudanych transferach trwało do poprzedniego lata. Uważam, że warto podejmować ryzyko, ale w kontekście zawodników perspektywicznych, którzy mogą wskoczyć na jeszcze wyższy level jak Herrera czy Shaw. Podejmowanie takiego ryzyka w przypadku gracza, który nie jest w stanie nawet pomóc swojej reprze na MŚ bo łamie się na treningu IMO nie jest grą wartą świeczki. Bo Verma, owszem może odpalić i zacząć grać jak w pierwszym sezonie na Emirates, ale jest równie duże ryzyko, że dalej będzie tylko odwiedzał szpitale a jak już wybiegnie na boisko to będzie miną jak to miało miejsce w ostatnich sezonach w Arsenalu. W przypadku 29-letniego gracza, którego za 2-4 lata trzeba będzie zastąpić to moim zdaniem zbędne ryzyko. Gdyby przychodził za darmo, przyklasnąłbym głośno, za 5-7 mln jak najbardziej spoko ale kiedy pisze się o kwocie rzędu 12 mln funtów a Kanonierzy nie przepuszczą raczej okazji żeby z nas zedrzeć to jednak nie jestem przekonany do takiego posunięcia i kłóci się on nieco z mądrą przebudową zespołu a nie chciałbym żeby za 2 lata była sytuacja, w której będziemy próbowali czyścić skład ze szrotu.
Tym bardziej, że w tym sezonie liczy się w zasadzie tylko liga i FA Cup. To góra 44 mecze w sezonie, tu naprawdę nie trzeba IMO wielomilionowego transferu tylko do rotacji. A Verma raczej nie odejdzie z Arsenalu po to żeby grzecznie czekać na mecze w Capital One Cup. To ja już wolę de Vrija i są Keane, są Thorpe, którzy mają papiery na grę w PL, lepszego sezonu do ogrywania się mogą nie dostać, zwłaszcza, że VG słynie z wprowadzania młodzieży. Co innego jeśli mamy postawić na realne wzmocnienie środka obrony na lata i ogrywać go, taki ruch wówczas ma sens.
Ja po prostu nie uważam, że musi przyjść ktokolwiek na ten sezon byle tylko kupić obrońcę, wydaje mi się, że albo potrzebujemy pewniaka i filaru na lata wartego świeczki albo lepiej zainwestować w takiego de Vrija i sprawdzić czy odpali. Chcecie opcji w tych rejonach cenowych? Tu pewniaków nie ma ale jak już mamy myśleć o obrońcy w rejonie 10-15 mln funtów to myślę, że ciekawszymi opcjami od Vermy, który ma za sobą beznadziejny sezon i jest jedną wielką zagadką są np. Medel z Cardiff (w 3-osobowej obronie podczas Mundialu wyglądał znakomicie), taki Lovren od Świętych, Chico ze Swansea czy Verthongen ze Spurs (Ci akurat by pewnie chcieli więcej za niego). Wszyscy młodsi, wszyscy wyglądający w ostatnim czasie lepiej od Vermy. A to są tylko pierwsze z brzegu nazwiska z PL jakie mi przyszły do głowy podczas jedzenia obiadu, gracze do gry na już a nie talenty do oszlifowania jak de Vrij, których jest znacznie więcej. Tak jak piszę, nie jestem zwolennikiem kupowania kogokolwiek do obrony ale jeśli już mamy inwestować takie pieniądze to zwyczajnie dostrzegam w moim odczuciu lepsze i pewniejsze opcje niż Verma. Zanim zaczniecie polemizować z nazwiskami to zastanówcie się co Verma pokazał w ostatnich 2-3 latach co stawiałoby go przed tymi graczami i kazałoby wywalać na stół 10-12mln funtów.
Pomijając już cały ten przydługi post, ufam Van Gaalowi i jego wizji. Przychodzi człowiek z charakter i mam nadzieję, swoją wizją gry. Jeśli uzna, że idealnie pasuje mu Vermaelen niech go sprowadza. Jesteśmy znów w punkcie wyjścia jak rok temu i tym razem liczę na lepszy autorski projekt nowego trenera. U Moyesa mógłby być i Fabregas, i Bale, i Baines a mam wrażenie, że to i tak by nie grało bo zwyczajnie wizja Szkota była słaba i nieskuteczna. Van Gaal udowadnia na Mundialu, że nawet z dzieciakami z Eredivisie można grać na wysokim poziomie i walczyć o medale.