Re: FINAŁ MŚ 2014: Niemcy - Argentyna

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Re: FINAŁ MŚ 2014: Niemcy - Argentyna

Post autor: Carbon » 14 lip 2014, 10:03

Michał M pisze:z praktycznie jedynym napastnikiem z prawdziwego zdarzenia (choć jak pokazały mistrzostwa i Mueller i Goetze na tej pozycji są jednak mocni).
Nie wiem jak można mówić, że Niemcy nie mieli napastnika z prawdziwego zdarzenia, biorąc pod uwagę Gotze, Mullera, Klosego czy Schürrle, nawet Podolski na boisko z raz wybiegł czy dwa.

Piękne zakończenie Mundialu. Bardzo podobne zresztą do tego sprzed czterech lat. Znowu mieliśmy dogrywkę i znowu w jej drugiej części padł gol. Ponownie Argentyńczycy mogli zapewnić sobie triumf w regulaminowym czasie, bo setki zmarnowali Higuain czy Palacio, niemal tak jak Robben w RPA.
Trudno mi jest wydusić z siebie więcej. Kibicowałem Argentynie, jakoś nie chciałem widzieć Niemców w roli mistrzów. Stało się to, co było jednak do przewidzenia, bo naszym zachodnim sąsiadom triumf należał się jak mało komu. Po prostu był to zespół, który poza słabym - nawet bardzo - meczem z Algierią pokazał na tym turnieju, że są teamem nie do zdarcia, gdzie nie ma tyle indywidualności, jest po prostu drużyna.
A najlepsze dopiero przed nimi. Wyobraźcie sobie jak w najlepszy wiek wejdzie Gotze, Reus. Na EURO2016 dalej będą dość młodzi, ale już także doświadczeni o nowe miesiące gry na najwyższym poziomie!
No i na końcu Loew. Przejął stery po Klinsmannie, obiecał, że zmieni oblicze tej drużyny. Zaczęli grać pod jego wpływem mile dla oka, chyba niewiele osób mogło na to narzekać. Fundamenty Niemcy podłożyli jednak ok. 10 lat temu. I niech mi ktoś powie, że nie opłaca inwestować się w przyszłość. Tyle młodych gwiazd Niemcy nie mieli już dawno. Szkółki piłkarskie, wszelkie akademie - Niemcy udowodnili, że to działa, bo wczoraj zwróciło im się tyle lat.

Gratulacje dla Niemców, podziękowania Brazylio, będę tęsknił.

Wróć do „Mundial 2014 Brazylia”