W końcu zakończyliśmy udanie okno transferowe i z wielkim optymizmem można patrzeć na budowę zespołu. Będzie to autorski zespół VG, bez oglądania się za siebie, bez spoglądania na to że 'jak mieliśmy Giggs, Schoelsa, Cantone, Yorka, to się grało inaczej' . Nikt już się nie na Old Trafford nie łudzi, że młodzież może nam przynieść sukcesy, nie ten czas i to miejsce. Każdy chciałby wierzyć, że to się uda- ale póki co młodzi na wyższy poziom nie są wstanie wskoczyć. Mogą za to i nawet muszą, podglądać innych i się od nich uczyć. A jest od kogo.
Nie będę tu wchodził w dywagacje na temat taktyki, jaką zespół ma grać, bo nie mam pojęcia co VG zrobi, ani jego umiejętności by opiniować za jakimś rozwiązaniem. Przy obecnym składzie widać jednak, że grać będziemy bardzo ofensywny futbol i być może zaowocuje to dużą ilością straconych bramek. Przyjście Shawa, Blinda i Rojo, dają jednak nadzieję na pełną kontrolę defensywy. Mamy do tego Jonesa, który staje się liderem formacji i osobiście odetchnąłem z ulgom. Dokładnie takich ruchów zabrakło nam rok temu i dlatego to przetasowanie może dać nam realny powrót do TOP 4. Ten sezon (a nie tamten) można okrzyknąć roboczym, bo minie trochę czasu nim wszyscy się ze sobą zgrają. Nie wyobrażam sobie jednak, żeby nikt w drużynie nie podjął się wyzwania i nie brał ciężaru gry w United na swoje barki. Jedynym słusznym argumentem jest fakt, że piłkarze cały czas są w wieku, w którym rutyna im nie grozi i chcą zdobywać kolejne trofea.
Żałuje, że Welbs odszedł, bo to 'swój chłopak' , ale niestety, jego występy były bardzo mieszane i nie widzę dla niego miejsca w 1 składzie, przy takim obłożeniu jakie teraz mamy. Życzę gościowi powodzenia i oby Arsenal wykorzystał jego talent w pełni (tak samo Groszek). Trzeba mieć mimo wszystko trzeźwe spojrzenie i widzieć, że pierwej mogliśmy usunąć cleva, andersona, naniego,younga i avl, ale w obecnej chwili być może będą oni jakoś inaczej wykorzystywani w rotacji. Chciałbym, żeby VG nie zapomniał o Januzaju i żeby ten zawodnik grał jak najwięcej i mam obawy, że przy obecnej kadrze może to być trudne.
Pożyjemy zobaczymy. Wszyscy wiedza, ze nazwiska nie grają i sezon zweryfikuje, czy rozbijanie banku się opłacało. Jako kibic United jestem zadowolony i pierwszy raz od roku dobrze się na to wszystko patrzy. Teraz tylko żeby ten pierwszy mecz z nowymi zawodnikami i nową (miejmy nadzieję) jakością szybko się odbył bo nie mogę się doczekać.