Re: Piłkarskie Kosowo

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Re: Piłkarskie Kosowo

Post autor: piotrcies » 09 wrz 2014, 16:02

W sumie to niegłupia opcja. Można by tak wywalić z Polski Augustów lub jakieś inne miasto, które wśród swoich obywateli nie ma znanych piłkarzy, powołać nowy kraj - Polska minus Augustów, stworzyć jego nową reprezentację i skłonić do gry Klose, Podolskiego, Trochowskiego i nawet Filipe Luisa, wszak każdy będzie mógł zagrać, bo jak występowali w swoich dotychczasowych reprezentacjach, to Polski minus Augustów nie było jeszcze na mapie!

A tak na marginesie, może moje poglądy są skostniałe, nieaktualne i z odchyleniem prawicowo-nacjonalistycznym, ale ja, gdybym wychowywał się np. w Hiszpanii, a czuł się Polakiem, nie przyjąłbym powołania do rep. Hiszpanii. Tak samo dla mnie dziwne, że gość przyjmuje powołanie od jakiejś reprezentacji, choć czuje się bardziej związany z innym krajem. Piłka reprezentacyjna nie powinna być jak klubowa, gdzie przynależność do konkretnych barw kalkuluje się przez pryzmat szans na sukcesy lub grę dla swojej ojczyzny. Dlatego nigdy nie zrozumiem tłumaczeń Podolskiego, że czekał, ale go olali, to poszedł do Niemiec. Jakby czuł się w 100% Polakiem, to by czekał nawet do trzydziestki, a nie tak sobie zmieniał upodobania.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”