Tak, wszyscy wiemy, że Solorz ma prawa i może z nimi robić co chce bo to jego prawa i biznes i przynajmniej z mojej strony to jest oczywistość i nie podlega dyskusji. Kupił, ma i tym dysponuje i ma do tego prawo. To, że to rozumiem nie znaczy, że muszę akceptować taki stan rzeczy i czekać na ciąg dalszy bo jednak wolałbym żeby przy okazji kolejnej wielkiej imprezy w Polsce taka sytuacja się nie powtórzyła.
Nie wiem czy można było jaśniej na to odpowiedzieć bo albo nie chcesz przeczytać tego fragmentu albo celowo go ominąłeś bo nie pasował Ci do kontekstu:bartbuks pisze:Nie, ale nie chodzi tutaj o porównania. Chodzi o fakt. Dlaczego w takim razie nie macie pretensji do TVP, że zamiast serwować programy dla debili, płacić kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie pseudo gwiazdkom, nie zainwestowała tych pieniędzy w turniej? Przecież to Wasze pieniądze, płacicie chyba abonament, prawda? I to publiczna telewizja ma obowiązek serwować ludziom to co chcą, pokazywać dobra narodowe. A Wy co? Najłatwiej zjechać prywaciarza, choć to TVP mogła za wasze pieniądze zaserwować Wam ten turniej.
Powtórzę po raz 5 chyba, nie wiem kto jest winny, czy Solorz, czy TVP czy Skarb Państwa i nie podejmuję się oceny. Uważam jednak, że obecne rozwiązanie jest złe, jest furtką do rodzenia podobnych i powinno zostać nauczką na przyszłość a nie wyznacznikiem kierunku.I kolejny raz podkreślam, że nie twierdzę, że należy jebać Solorza. To jego biznes, on chce na tym zarobić i to jego prawo, zainwestował i ma prawo oczekiwać zysków. Można ubolewać, że wybrał taką a nie inną ścieżkę ale to jego pieniądze i jego decyzje co mu się bardziej opłaca. Mógł krzyknąć i 600zł za całe mistrzostwa i to też byłoby jego prawo. Problemem jest, że w przypadku reprezentacji narodowej i mistrzostw w naszym kraju istnieje furtka, która mu na coś takiego pozwala i w tym miejscu jest moim zdaniem poważny problem, którym w przyszłości należałoby się zająć żeby podobna sytuacja nie powtórzyła się np. podczas Euro 2016 w ręcznej także rozgrywanych w Polsce.
Wykupienie praw do transmisji i zawłaszczenie na czas mistrzostw drużyny za którą i Ty, i ja płacisz. Polsat pokrył koszty przygotowania Polaków do MŚ? Polsat łoży na PZPS, który tak mocno inwestuje w siatkówkę? I to Polsat dał Ministerstwu Sportu dofinansowanie 3,5mln złotych na MŚ czy zostało to wzięte z pieniędzy podatników?bartbuks pisze:Dla nas jest to prosta sprawa. Kupujesz coś, zarządzasz czymś. Ale to Wy, przeciwnicy wytaczacie totalnie absurdalne argumenty. Żadne to kupczenie orzełkiem i symbolami. TO jest wykupienie praw do transmisji i organizacja imprezy. To jest ogromna różnica.
Nie dogadamy się. Wygląda na to, że dla Ciebie reprezentacja Polski w siatce i turniej mistrzowski w naszym kraju to w zasadzie prywatny biznes niczym klub piłkarski albo plantacja truskawek. Kto ma akt własności, więcej kasy albo prawa do transmisji ten może się tym bawić jak tylko chce. Ja się z tym nie zgadzam bo reprezentacja i te nieszczęsne mistrzostwa w przeciwieństwie do plantacji, klubu jest finansowana w większym lub mniejszym stopniu ze środków państwa więc IMO można oczekiwać czegoś w zamian przy okazji takich małych Igrzysk w naszym kraju zapewne przez to, że ktoś coś chciał, ktoś czegoś nie ustalił a ktoś inny czegoś nie przewidział.
Teraz tylko czekać żeby jakiś inwestor wykupił sobie prawa do ubierania i pokazywania np. kadry szczypiorniaka, kazał im grać w zielonych strojach z zajebistym smokiem ziejącym ogniem a my za to płaćmy bo będzie to zakodowane. A co tam, kapitalizm i prawa rynku. Chyba koniec tej dyskusji z mojej strony.