Czy jeśli w Twojej wsi/mieście wszyscy mieszkańcy musieliby przeznaczać pewną część pieniędzy na plac zabaw dla dzieci, jego budowę, infrastrukturę, naprawy, itp a jeden z mieszkańców, który dorzucał do puli więcej niż reszta, w pewnym momencie kupiłby sobie cały teren dookoła placu i mimo waszych przymusowych dalszych zrzutek zażyczyłby sobie 20zł za wjazd za każdym razem to Twoim zdaniem byłoby ok? Miałby takie prawo? Miałby. Należałoby temu jednak przyklasnąć, przyjąć ze zrozumieniem i pozwolić żeby za chwilę to samo zrobiono z basenem, na utrzymanie którego także się zrzucacie?
Sponsorzy, sponsorami, Polsat za swoje zaangażowanie w siatkówkę przecież czerpał i czerpie cały czas zyski bo zmonopolizowali pokazywanie i repry, i klubów. Po to w siatkę tak inwestowali i dzięki temu część ludzi zainwestowała w Polsat Sport żeby mieć dostęp do siatkówki w ligowym wydaniu, Ligi Mistrzów i Ligi Światowej. To, że jednak zaangażowali się w promocję dyscypliny w Polsce chyba nie oznacza, że mogą ją traktować jak swój własny prywatny folwark. To nie jest Śląsk, Legia czy gala KSW tylko reprezentacja kraju, a w dodatku impreza odbywa się w Polsce.
Clou całej sprawy. Pełna zgoda z Morrowem.Wykupienie praw do transmisji i zawłaszczenie na czas mistrzostw drużyny za którą i Ty, i ja płacisz. Polsat pokrył koszty przygotowania Polaków do MŚ? Polsat łoży na PZPS, który tak mocno inwestuje w siatkówkę? I to Polsat dał Ministerstwu Sportu dofinansowanie 3,5mln złotych na MŚ czy zostało to wzięte z pieniędzy podatników?
Nie dogadamy się. Wygląda na to, że dla Ciebie reprezentacja Polski w siatce i turniej mistrzowski w naszym kraju to w zasadzie prywatny biznes niczym klub piłkarski albo plantacja truskawek. Kto ma akt własności, więcej kasy albo prawa do transmisji ten może się tym bawić jak tylko chce. Ja się z tym nie zgadzam bo reprezentacja i te nieszczęsne mistrzostwa w przeciwieństwie do plantacji, klubu jest finansowana w większym lub mniejszym stopniu ze środków państwa więc IMO można oczekiwać czegoś w zamian przy okazji takich małych Igrzysk w naszym kraju zapewne przez to, że ktoś coś chciał, ktoś czegoś nie ustalił a ktoś inny czegoś nie przewidział.
Wasze argumenty za kodowaniem jeszcze miały by jakiś sens w przypadku gdyby impreza nie odbywała się w Polsce(do czego jeszcze zaraz się odniosę), ale nie w tym przypadku. Jesli z mojej kasy poszedł hajs na zorganizowanie mistrzostw, wybudowane hale by ta impreza się odbyła to ja mam pełne prawo żadać tego, żebym mógł to oglądać. Gdyby Polsat sobie sam zorganizował te mistrzostwa, wybudował hale niech sobie robi z tym co chce. Ale bez mojej kasy tej imprezy by nie było więc jakim prawem ja nie mogę teraz tego oglądać? Argument, żebym spojrzał gdzie inne moje podatki są marnotrawione jest absurdem. Na to też patrzę i krytykuje, ale czemu mam pomijać to? Z mojej kasy poszedł hajs żeby ta impereza się odbyła więc mam prawo to oglądać.
I to samo przypadku reprezentacji Polski. To nie jest prywatny klub, nie jest tego właścicielem prywaciarz, a jest to górnolotnie mówiąc dobro narodowe, zresztą jak sama nazwa wskazuje. PZPS dostaje dotacje z budżetu państwa czyli znowu z mojej kasy, skoro płace na coś to powinno znowu być mi to dane do oglądania. Gdyby PZPS sam się finansował to ok, ale się sam nie finansuje, więc przynajmniej w najważniejszych imprezach powinno mi to być dane do zobaczenia za darmo.