Italia - reprezentacje mlodziezowe

Awatar użytkownika
fekalia
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 469

Italia - reprezentacje mlodziezowe

Post autor: fekalia » 07 paź 2014, 19:48

Lubię czytać/pisać o Italii do lat 21, stąd zakładam osobny temat. Oglądałem praktycznie wszystkie mecze U21 od 2006 roku, poza małymi wyjątkami. Italii U-21 należy się również temat z tego względu, że są najbardziej utytułowanym krajem w tej kategorii wiekowej. Finał wygrywali 5 razy, chociaż złoto zdobyli ostatni raz 10 lat temu, w roku 2004. Aktualnie są wicemistrzami Europy, a po drodze byli jeszcze uważani za jednych z głównych faworytów dwa razy - 2007 rok, gdzie dali dupy po całości (Chiellini, Aquilani i Rosina załapali się wtedy do drużyny turnieju, mój Boże Alessandro jak się wtedy świetnie zapowiadał, jak wymiatał w Torino) i 2011, kiedy ulegli 0-1 Niemcom w półfinale (Niemcy ostatecznie wygrali turniej pokonując Anglię 4-0). Najlepszymi piłkarzami turniejów U-21 zostawali m.in. Cannavaro, Pirlo i Gilardino.

Po co dziś powstaje ten temat? Bo za dwa dni Włosi grają plejofy do turniej, który odbędzie się w przyszłe wakacje. Dwumecz ze Słowacją.

Kadra:
Goalkeepers: Bardi (Chievo Verona), Cragno (Cagliari), Leali (Cesena);
Defenders: Antei (Sassuolo), Bianchetti (Empoli), Biraghi (Chievo Verona), Goldaniga (Perugia), Murru (Cagliari), Romagnoli (Sampdoria), Sabelli (Bari), Zappacosta (Atalanta);
Midfielders: Baselli (Atalanta), Battocchio (Virtus Entella), Benassi (Torino), Crisetig (Cagliari), Dezi (Crotone), Molina (Atalanta), Sturaro (Genoa), Viviani (Latina);
Forwards: Belotti (Palermo), Berardi (Sassuolo), Bernardeschi (Fiorentina), Longo (Cagliari), Trotta (Fulham).

Skład spoko. Wszyscy trzej bramkarze to już pierwszoligowcy, którzy grają w swoich drużynach. Bardi już drugi sezon oraz grał już w poprzedniej reprezentacji, która zajęła drugie miejsce. W sumie ma 29 spotkań (najwięcej Pirlo, 46 w 4 lata), w pomocy dobrą robotę robi Sturaro, sporo biega i walczy Batocchio, Belotti to dzik - walczak, który ostatnio wyrasta na lidera ataku, Berardiego wszyscy znają, Bernardeschi niedawno fajna asysta w lidze, kilka dni później gol w LE. Ale to na co zwracam uwagę w tej kadrze to środek obrony. W poprzednich reprezentacjach zbyt kolorowo tu nie było, a teraz zaczęła klarować się nagle dwójka: Romagnoli, Rugani, jest jeszcze np. Antei, który gra w Serie A drugi sezon i zapowiada się na solidnego stopera. Jest fajnie. Romagnoli zachwyca mnie coraz bardziej z każdym meczem, sam Sinisa Mihajlović powiedział, że przypomina mu Nestę. Myślałem, że Romagnoli-Rugani to będzie duet na Słowację, ale Conte powołał Daniele do pierwszej reprezentacji, czego zresztą pogratulował mu Alessio. Oby dwaj są też na tyle młodzi, że mogliby zagrać jeszcze w dwóch turniejach ME U21. W obecnej reprezentacji mógłby grać: Verratti, El Shaarawy, De Sciglio czy Perin.

Wróć do „Włochy”