Serie A - bida z nędzą. Jedyną w miarę poważną piłkę w lidze grają Juventus i Roma, ale i tak na tle Europy to wygląda przeciętnie (zwłaszcza w przypadku Juventusu, w przypadku Romy trzeba wziąć poprawkę na ciężką grupę). Parę lat wcześniej pomimo coraz słabnącej ligi fajnie prezentowało się Napoli, a Inter czy Milan to były marki same w sobie. A teraz...?
Anglia - jest Chelsea, która osiąga bardzo dobre wyniki (świetne transfery w tym okienku), ale wyraźnie widać regres MU w porównaniu do epoki Sir Alexa, Liverpool posypał się po odejściu Suareza, Arsenal też gra gorszą piłkę niż kilka lat temu, gdy bili się o mistrza. Jest City, ale i oni jak na potencjał kadrowy zawodzą.
Hiszpania - Real po początkowych problemach gra świetnie, ale Barcelona dla mnie zupełnie nie przypomina tej ekipy Guardioli. Inna sprawa, że w tej chwili poza Atletico, które zagościło do czołówki bardzo dobrze spisują się Valencia i Sevilla, ale ja mówiąc o poziomie piłki mam na myśli ten poziom top.
Niemcy - Bayern - wiadomo, choć i tu są głosy, że zespół grał lepiej za Juupa, choć tu kwestia gustu. Posypała się za to Borussia, która już miała zagościć na stałe w czołówce ligi i być zaliczana do topu w Europie, choć dla mnie oczywiste jest, że niedługo zaczną się pnąć w górę tabeli.
To nie jest to, że narzekam, ale po prostu mam wrażenie, że w ogólnym rozrachunku poziom czołowych zespołów spadł. Jak Wy uważacie?
Do swoich narzekań o ogólnym poziomie dodam tylko uwagę na temat obrońców. Jeszcze kilka lat temu można było jednym tchem wymieniać świetnych środkowych obrońców Teraz, gdy w niektórych tematach klubowych wskazuje się na potrzebę kupna stopera ze ścisłego światowego, to bardzo ciężko bez żadnych wątpliwości wymienić chociaż kilku. Wystarczy zobaczyć co stało się z defensywą Włochów.
PS. Myślałem, by wrzucić ten post do: Futbolu na luzie, ale nonszalancko założę nowy temat. Może wywiąże się fajna dyskusja, a patrząc po ostatnich postach w temacie Milanu o Kace, Van Bastenie itd - jest popyt na porównanie przeszłości z teraźniejszością
Zapraszam do dyskusji.