kostek pisze:Szacunek dla Kaczora mam za próby walki z przestępczością podczas bycia szefem resortu sprawiedliwości. Fakt ten wciąż wiele osób pamięta i to też jest prawdopodobnie jeden z powodów tak wysokiego zaufania w stosunku do niego.
To oraz niechęć do komunistów i prezentowanych przez nich układów. Jest moim zdaniem źródłem poparcia dla Kaczyńskiego. Zapomniał bym jeszcze o tym, że Warszawiacy jak dobrze pamiętam i nic się nie zmieniło to po raz kolejny wybrali by właśnie jednego z liderów PiS na prezydenta stolicy to też o czymś świadczy.
kostek pisze:Ja również nie, ale o ile pamiętam wspominałeś o krytyce Kaczora ze strony Krakowiaków?
To dobrze, więc wycofuje tą uwagę chodz Piwus chyba z Krakowa jest a może tutaj też się myłe. No nic i tak ta uwaga o stosunkach Kraków - Warszawa nie była stricte poważna.
kostek pisze:To jak brzmi to już kwestia indywidualnego gustu.
A w czym ta miłość się objawia?
Cimoszenka to neologizm też naturalnie żart. W moim odczuci całkiem sprawny. Jeśli jednak CI to przeszkadza to abyśmy obaj czuli się dobrze w tej dyskusji moge zrezygnować z tych językowych zabaw.
A jeśli za podstawę, jedną z podstaw, ustroju demokratycznego uznać należy wolny rynek i swobodny obieg kapitału niezależny od państwa. To to chociażby jest argumentem na to że Cimoszewicz jako socjalista gosodarczy "miłuje" ustrój jaki panuje u Lukaszenki. Na białorusi też bardzo silne sa koneksje świata biznesowego polityki i służb bezpieczeństwa. Cimoszewicz powiązany jest w analogiczne układy w naszym kraju. Nawet jeśli nie osobiście (mam jednak nadzieję, że komisja śledcza trochę pokaże społeczeństwu) to poprzez swoich poteżnych przyjaciół takich jak chociazby Aleksander Kwaśniewski.
Przypominam jeszcze, że wybór Cimoszewicza to wybór kontynuacji polityki jaką prowadził Aleksander Kwaśniewski.
kostek pisze:Powiedz najpierw jaką rolę w ustroju jaki mamy spełnia prezydent (nie sprawdzam Twojej wiedzy, tylko chce w pewien sposób dojść do mojej odpowiedzi na zadane pytanie).
Niechce tutaj przytaczać trójpodziału władzy, wykonawczej funkcji etc. Domyślam się, że chodzi Ci tutaj o stwierdzenie z mojej strony że władza prezydenta w Polsce jest defacto mała.
Jednak prawicowy prezydent to szansa na "przepuszczenie" uchwał prawicowego rządu. Zdecydowanie wolę to niż lata walk na lini premier - prezydent.
kostek pisze:Mnie to natomiast nie intryguje. Zresztą po co miałby celowo nie zawierać w omawianym zeznaniu informacji o akcjach?
Punkt 1.
Pomijam fakt, że wg tego co słyszałem w Radiu Zet (początku przesłuchania niestety nie widziałem) to Marszałek nie potrafił stwierdzić kategorycznie, że w chwili gdy został ministrem zrezygnował z bycia czlonkiem rady nadzorczej firmy której był udziałowcem. Jest to oczywiście niezgodne z ustawą o przeciwdziałaniu korupcji. Ale co tam pana marszałka nie dotyczą prawa. On jest ponad to.
kostek pisze:Hmm, masz tutaj na myśli zachowanie podczas pierwszego przesłuchania (a raczej pierwszej części) ? Bo jeżeli tak to się z Tobą nie zgadzam. Ustawa mówiła jasno o prawach świadka, z których Cimosza skorzystał.
Niby gangsterzy też w świetle prawa chorują i odraczane są im wyroki. Przeciągane są procesy żeby uległo przedawnieniu. Wszystko w ramach prawach w RP obowiązujących.
Jedna wielka kpina z komisji, Polski, prawa i innych którzy mieli kiedykolwiek do czynienia z sądami. Gdyby obowiązywały prawa anglosaskie to były to przypadek dzięki któremu każdy proces można było by zniszczyć. Precedens...
Blokując ustawy konkretne to tak. Mógłby to zrobić.Chyba, że uważasz, że Cimoszewicz jest w stanie zaszkodzić gospodarce z fotela prezia.
Dokładnie - Kaczor to socjalista. I tutaj mam pytanie PIS to prawica czy lewica?
Ty chyba znasz odpowiedz, ale innym przybliże to na przykładzie UPR. JEst to partia Konserwatywno liberalne - mało inteligentini i nie znający problemu ludzie mówią że tak być nie możę - a jednak wszystko jest w najlepszym pożądku. UPR gospodarczo jest liberalna (niskie podatki, prywatyzacja) konserwatywna jest natomiast światopoglądowo (stosunek do aborcji, homoseksualizmu, komunistów).
PiS jest więc wg tego schamatu konserwatywny w dóch płaszczyznach. Tak gospodarczej - są socjalistami i światopoglądowo.
Tak ogólną odpowiedz dałeś....Praktycznie w każdym aspekcie życia.
ALe podkreślam, iż nie zamierzam dyskutowac o homoseksualistach...za gorąco dzisiaj jest
Poczekam zatem do ochłodzenia ale to już może w innym temacie.
Z przywilejami nie chodziło mi o samą paradę.To prawo do tej parady byłoby wg. Ciebie przywilejem?