Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 165

Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Post autor: Michał M » 11 lut 2015, 8:49

cruel pisze:Chaos albo Szefu, z tego co pamietam, w kwestii 30+
OK, to wszystko jasne, bo już myślałem, że jakiś kibic Bayernu ;)

Żaden zdroworozsądkowy kibic Bayernu nie postawiłby na taki wynik, bo w przeciągu ostatnich paru lat oprócz Gomeza żaden napastnik Bayernu takiego wyniku nie osiągnął. A symptomatyczne jest, że Gomez zdobywał po prawie 30 bramek w samej Bundeslidze w dwóch sezonach bez trofeum Bayernu - dla tego klubu ważniejsze są trofea (możliwe do osiągnięcia, kiedy każda formacja gra dobrze, a także strzela), a nie pojedynczy wynik snajpera (vide tytuł króla strzelców dla Gomeza w 2011 r. - jedyny tytuł bawarski tego roku!).

Lewandowski nie został sprowadzony po to, żeby bić rekordy, tylko, żeby poprawić grę kombinacyjną z przodu - chociaż oczywiście strzelanie goli też jest istotne ;) Tak jak pisałem wyżej- mogłoby być lepiej, mógłby mieć już więcej goli, ale przynajmniej widoczne jest, że w tej chwili napastnik uczestniczy czynnie w grze ofensywnej Bayernu, a nie jest izolowany i stoi na środku pola karnego, lub błąka się gdzieś bezcelowo z boku, jak to robił Mandzukić (przy całym szacunku dla jego klasy - Chorwat po prostu nie przystawał do stylu Pepa). Oczywiście można narzekać na brak odpowiedniego wykorzystania umiejętności Roberta przez Guardiolę, z czym też już się spotkałem. No, ale to Hiszpan jest w chwili obecnej trenerem Bayernu i jego pozycja jest niepodważalna. Zresztą sam Lewy twierdzi, że sporo nowego zdążył się nauczyć przez ostatnie pół roku, co widać także (z korzyścią!) w jego grze dla reprezentacji.

Wróć do „Niemcy”